Medzi jedny z najkrajších vianočných zvykov patrí podávanie oblátok – symbolu zdravia a hojnosti.
Inšpirujte sa našimi receptami na vianočné oblátky a to v sladkých aj slaných verziách.
Navyše sa dozviete aj niečo o histórii a symbolike tejto chrumkavej dobrôtky.
Tak poďme na to!
Slané vianočné oblátky bez lepku
Aj celiaci si u nás prídu na svoje! Máme pre nich totiž pripravený skvelý recept na chrumkavé bezlepkové vianočné oblátky, na ktorých si pochutí celá rodina.
Čo budete potrebovať
- 150 g bezlepkovej hladkej múky
- 1 lyžica soli
- 1 vaječný žĺtok
- 500 ml vody
- trochu rasce
- 1 lyžica oleja
- 5 lyžíc sójového mlieka
- 1/2 lyžičky guarovej gumy
Postup
- Všetky suroviny zmiešajte spolu s vodou a pomocou šľahača vypracujte jemné cesto.
- Na predhriatu vymastenú panvicu lejte po troche cesto a opekajte z oboch strán.
- Hotové slané oblátky nechajte vychladnúť a užite si ich!
Sladké domáce oblátky a trubičky
Na tento recept budete ideálne potrebovať oblátkovač, vďaka ktorému si uľahčíte prácu a budete mať oblátky krásne tenké.
Čo budete potrebovať
- 15 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 30 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 150 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžice medu
- 300 g hladkej múky
- včelí vosk podľa potreby
Postup
- V miske zmiešajte dohladka maslo, vajcia, kryštálový a vanilkový cukor, 450 ml vody, mlieko a med.
- Za stáleho miešania potom postupne pridávajte múku.
- Hotové cesto nechajte odstáť v chladničke, ideálne 24 hodín.
- Druhý deň rozohrejte oblátkovač a potrite včelím voskom.
- Cesto nalejte do stredu oblátkovača, zatvorte ho a pečte približne 30-35 sekúnd.
- Upečenú oblátku vyberte na tanier a tento postup opakujte s polovicou cesta.
- Z druhej polovice cesta budeme tvoriť trubičky.
- Postup je rovnaký, akurát upečenú oblátku ešte teplú zrolujte do role za pomoci rukoväte varešky.
- Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Hotové oblátky a trubičky podávajte s medom a cesnakom.
Máme pre vás aj vynikajúce recepty na vianočné trubičky z orieškov ! Aký variant vyskúšate ako prvý?
Špaldové vianočné oblátky
Dobroučké vianočné oblátky si môžete pripraviť aj zo špaldovej múky. Výsledok je veľmi chutný a pozitívne vás prekvapí.
Čo budete potrebovať
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 1/3 lyžičky škorice
- 1/3 lyžičky klinčeka
- 100 ml mlieka
- 10 g masla
- 10 g trstinového cukru
- 10 g vanilkového cukru (nie vanilínového, ale cukru s obsahom vanilkového struku)
- 300 ml vlažnej vody
- 12 g vajec
- 2 lyžice mandľovej múky
Postup
- V miske zmiešajte hladkú špaldovú múku so škoricou a klinčekmi.
- Na sporáku zohrejte mlieko a keď je teplé, stiahnite ho zo sporáka a pridajte doň maslo, trstinový a vanilkový cukor.
- Premiešajte, aby sa maslo a cukor dobre rozpustili.
- Pokiaľ vám cukor zostáva na spodku hrnca, dajte hrniec opäť na sporák a trošku mlieko ohrejte, aby sa cukor rozpustil.
- Do misky s múkou zatiaľ pridajte vodu, vajíčko (to si dajte do pohára, vyšľahajte vidličkou a časť, teda 12 g, pridajte do misky) a sladké mlieko (nie úplne horúce, ale skôr takmer vlažné).
- Cesto na oblátky zmiešajte dohladka mixérom, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
- Na záver pridajte do cesta mandľovú múku a opäť mixérom premiešajte.
- Stierkou prejdite boky aj spodok misky (usadzujú sa tam kúsky múky, takže by ste potom v ceste mali hrudky).
- Naposledy premiešajte mixérom.
- Zapnite oplátkovač, aby sa zahrial na požadovanú teplotu.
- Keď je oplátkovač zahriaty, otvorte ho, lyžicou alebo vareškou nalejte trochu cesta do stredu plochy na pečenie a pomaly zatvorte.
- Správny čas na vybratie oblátky je vtedy, keď oblátkovač prestane syčať.
- Vtedy ho otvoríte a opatrne oblátku vyberiete.
- Ak oblátka ešte nie je, zatvorte oblátkovač a počkajte pár sekúnd.
- Jedna oblátka sa pečie cca 30 sekúnd.
- A takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Nechajte si chutiť!
Máme pre vás tiež recenziu adventných kalendárov pre deti , z ktorých ich nebudú bolieť zuby. Sú plné hračiek a skvele im tak skrátia čas čakania na Štedrý večer.
Zobraziť viac receptov
Domáce syrové oblátky
V predchádzajúcich receptoch sme vám predstavili už niekoľko variantov vianočných oblátok. Teraz sa pozrieme na ďalšiu slanú verziu. Tentoraz s parmezánom. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 15 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 30 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 300 g hladkej múky
- 450 ml vody
- 50 g jemne nastrúhaného parmezánu
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica celej rasce
Postup
- V smoothie mixéra zmiešajte všetky ingrediencie.
- Pripravené cesto nechajte ideálne 24 hodín odstáť v chladničke.
- Druhý deň rozohrejte oblátkovač na 180 °C.
- Povrch potrite včelím voskom, aby sa oblátky nelepili.
- Cesto nalejte do stredu (približne jednu zmrzlinovú naberačku alebo podľa veľkosti), zatvorte a pečte približne 30 sekúnd.
- Oblátka je hotová, keď prestane syčať, je mierne zlatistá a dá sa ľahko odlepiť.
- Týmto spôsobom spracujte polovicu cesta.
- Z druhej polovice cesta môžete pripraviť trubičky.
- Tie pečte kratšiu dobu.
- Stroj otvorte a oblátku ešte teplú rýchlo rolujte na rukoväť varešky.
- Pokiaľ cesto nebude dostatočne opečené, trubička nebude držať tvar.
- Ak cesto prepečiete veľa, nebude ohybné a bude sa lámať.
- Užite si to!
Vianočné oblátky z vaflovača
Pokiaľ doma nemáte oblátkovač, môžete si vianočné oblátky pripraviť aj z vaflovača. Síce nie sú také tenké ako tie tradičné, z oblátkovača, ale sú výborné a jednoduché na prípravu.
Čo budete potrebovať
- 145 g masla
- 145 g vajec (3 väčšie alebo 4 malé)
- 145 g trstinového cukru
- 145 g preosiatej hladkej múky (pre bezlepkovú verziu môžete použiť ryžovú múku)
- 1 lyžička škorice
Postup
- Maslo dajte do malého kastrólika a na strednom ohni ho rozpustite.
- Nechajte trochu vychladnúť.
- Vajcia rozmiešajte metličkou spolu s trstinovým cukrom a mletou škoricou.
- Do vaječnej zmesi preosejte múku a metličkou alebo vareškou ju dobre vmiešajte.
- Na celú zmes nalejte rozpustené maslo a opäť metličkou alebo vareškou premiešajte.
- Cesto nechajte trochu odstáť pri izbovej teplote.
- Rozohrejte si vaflovač.
- Pred prvým použitím ho zľahka potrite maslom.
- Do stredu vaflovača dajte lyžičku zmesi, zatvorte a opekajte z oboch strán asi 20-25 sekúnd.
- Správny čas treba vysledovať na prvých oblátkach.
- Upečenú oblátku preklopte na rovnú mriežku a nechajte vychladnúť.
- Do dvoch až troch minút stuhne a zostane chrumkavá.
- Dobrú chuť!
História vianočných oblátok
Vianočné oblátky sú jedným z neodmysliteľných symbolov Vianoc hlavne na Slovensku a nielenže skvele chutia, majú aj bohatú históriu a náboženský význam. Odkiaľ vlastne pochádzajú táto dobrota pochádza?
Pôvod oblátok
Vianočné oblátky majú svoj pôvod v náboženských tradíciách. Kedysi boli pečené kňazmi a mníchmi, ktorí ich následne roznášali po domoch. V cirkevných školách sa pečeniu oblátok stalo aj súčasťou výučby a učitelia sa mu venovali spoločne so žiakmi. Samotné pečenie oblátok začínalo pár dní po sviatku Lucie , teda po 13. decembri. Keď sa začalo piecť, gazdinky učiteľovi priniesli potrebné ingrediencie: mlieko, vajcia, maslo a ďalšie. Mládenci sa postarali o drevo a oheň. Učitelia potom vyrábali oblátky, ktorých množstvo bolo prispôsobené počtu obyvateľov v danej obci.
Pečenie oblátok nebolo tak jednoduché ako dnes. Používala sa ťažká železná forma a pre každého obyvateľa dediny bolo treba upiecť dve až tri oblátky.
Roznášanie oblátok bolo považované za dôležitú úlohu, na ktorú učitelia svojich žiakov starostlivo pripravovali. Žiaci počas roznášania zároveň zavinšovali a za odmenu dostali nejaké drobné mince a potraviny pre pána učiteľa.
Význam oblátok
Oblátky majú pre veriacich hlboký náboženský význam. Pripomínajú „Telo Kristovo“ , teda hostiu alebo sväté prijímanie. Cesnak potom má zaistiť zdravie pre celú rodinu a med má posilňovať lásku a dobré vzťahy v rodine. Tradične sa pečú z nekvaseného cesta, pšeničnej múky a vody. Navyše sa im pripisovali kúzelné účinky, ako napríklad ochrana pred požiarmi alebo použitie v magických rituáloch s cieľom očistiť alebo uzdraviť. Pri ich rozlomení si ľudia niečo priali a verili, že sa im to splní v nasledujúcom roku.
Viete, ako sa oslavujú slovenské Vianoce ? Sú podobné našim, rozdiely ale nájdete. Pozrite sa, ktoré tradície u nás vymizli, ale u našich susedov stále žijú!
A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné oblátky páčili? Napíšte nám do komentárov!