Vyskúšajte naše recepty na vianočné oblátky v slaných aj sladkých variantoch. Obľúbená slovenská tradícia!

Medzi jedny z najkrajších vianočných zvykov patrí podávanie oblátok – symbolu zdravia a hojnosti.

Inšpirujte sa našimi receptami na vianočné oblátky a to v sladkých aj slaných verziách.

Navyše sa dozviete aj niečo o histórii a symbolike tejto chrumkavej dobrôtky.

Tak poďme na to!

Slané vianočné oblátky bez lepku

Aj celiaci si u nás prídu na svoje! Máme pre nich totiž pripravený skvelý recept na chrumkavé bezlepkové vianočné oblátky, na ktorých si pochutí celá rodina.

Čo budete potrebovať

  • 150 g bezlepkovej hladkej múky
  • 1 lyžica soli
  • 1 vaječný žĺtok
  • 500 ml vody
  • trochu rasce
  • 1 lyžica oleja
  • 5 lyžíc sójového mlieka
  • 1/2 lyžičky guarovej gumy

Postup

  • Všetky suroviny zmiešajte spolu s vodou a pomocou šľahača vypracujte jemné cesto.
  • Na predhriatu vymastenú panvicu lejte po troche cesto a opekajte z oboch strán.
  • Hotové slané oblátky nechajte vychladnúť a užite si ich!
Bezlepkové oblátky na tanieri s vianočnou výzdobou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Sladké domáce oblátky a trubičky

Na tento recept budete ideálne potrebovať oblátkovač, vďaka ktorému si uľahčíte prácu a budete mať oblátky krásne tenké.

Čo budete potrebovať

  • 15 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 300 g hladkej múky
  • včelí vosk podľa potreby

Postup

  • V miske zmiešajte dohladka maslo, vajcia, kryštálový a vanilkový cukor, 450 ml vody, mlieko a med.
  • Za stáleho miešania potom postupne pridávajte múku.
  • Hotové cesto nechajte odstáť v chladničke, ideálne 24 hodín.
  • Druhý deň rozohrejte oblátkovač a potrite včelím voskom.
  • Cesto nalejte do stredu oblátkovača, zatvorte ho a pečte približne 30-35 sekúnd.
  • Upečenú oblátku vyberte na tanier a tento postup opakujte s polovicou cesta.
  • Z druhej polovice cesta budeme tvoriť trubičky.
  • Postup je rovnaký, akurát upečenú oblátku ešte teplú zrolujte do role za pomoci rukoväte varešky.
  • Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  • Hotové oblátky a trubičky podávajte s medom a cesnakom.
Krehké oblátky a trubičky na tanieri, vedľa je vianočná výzdoba.
www.gastro-tipy.sk

Máme pre vás aj vynikajúce recepty na vianočné trubičky z orieškov ! Aký variant vyskúšate ako prvý?

Špaldové vianočné oblátky

Dobroučké vianočné oblátky si môžete pripraviť aj zo špaldovej múky. Výsledok je veľmi chutný a pozitívne vás prekvapí.

Čo budete potrebovať

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1/3 lyžičky škorice
  • 1/3 lyžičky klinčeka
  • 100 ml mlieka
  • 10 g masla
  • 10 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru (nie vanilínového, ale cukru s obsahom vanilkového struku)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 12 g vajec
  • 2 lyžice mandľovej múky

Postup

  • V miske zmiešajte hladkú špaldovú múku so škoricou a klinčekmi.
  • Na sporáku zohrejte mlieko a keď je teplé, stiahnite ho zo sporáka a pridajte doň maslo, trstinový a vanilkový cukor.
  • Premiešajte, aby sa maslo a cukor dobre rozpustili.
  • Pokiaľ vám cukor zostáva na spodku hrnca, dajte hrniec opäť na sporák a trošku mlieko ohrejte, aby sa cukor rozpustil.
  • Do misky s múkou zatiaľ pridajte vodu, vajíčko (to si dajte do pohára, vyšľahajte vidličkou a časť, teda 12 g, pridajte do misky) a sladké mlieko (nie úplne horúce, ale skôr takmer vlažné).
  • Cesto na oblátky zmiešajte dohladka mixérom, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
  • Na záver pridajte do cesta mandľovú múku a opäť mixérom premiešajte.
  • Stierkou prejdite boky aj spodok misky (usadzujú sa tam kúsky múky, takže by ste potom v ceste mali hrudky).
  • Naposledy premiešajte mixérom.
  • Zapnite oplátkovač, aby sa zahrial na požadovanú teplotu.
  • Keď je oplátkovač zahriaty, otvorte ho, lyžicou alebo vareškou nalejte trochu cesta do stredu plochy na pečenie a pomaly zatvorte.
  • Správny čas na vybratie oblátky je vtedy, keď oblátkovač prestane syčať.
  • Vtedy ho otvoríte a opatrne oblátku vyberiete.
  • Ak oblátka ešte nie je, zatvorte oblátkovač a počkajte pár sekúnd.
  • Jedna oblátka sa pečie cca 30 sekúnd.
  • A takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  • Nechajte si chutiť!
Oblátky zo špaldovej múky na tanieri ozdobené vlašskými orechmi.
www.lenivakucharka.sk

Máme pre vás tiež recenziu adventných kalendárov pre deti , z ktorých ich nebudú bolieť zuby. Sú plné hračiek a skvele im tak skrátia čas čakania na Štedrý večer.

Domáce syrové oblátky

V predchádzajúcich receptoch sme vám predstavili už niekoľko variantov vianočných oblátok. Teraz sa pozrieme na ďalšiu slanú verziu. Tentoraz s parmezánom. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 15 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 30 g kryštálového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 450 ml vody
  • 50 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica celej rasce

Postup

  • V smoothie mixéra zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Pripravené cesto nechajte ideálne 24 hodín odstáť v chladničke.
  • Druhý deň rozohrejte oblátkovač na 180 °C.
  • Povrch potrite včelím voskom, aby sa oblátky nelepili.
  • Cesto nalejte do stredu (približne jednu zmrzlinovú naberačku alebo podľa veľkosti), zatvorte a pečte približne 30 sekúnd.
  • Oblátka je hotová, keď prestane syčať, je mierne zlatistá a dá sa ľahko odlepiť.
  • Týmto spôsobom spracujte polovicu cesta.
  • Z druhej polovice cesta môžete pripraviť trubičky.
  • Tie pečte kratšiu dobu.
  • Stroj otvorte a oblátku ešte teplú rýchlo rolujte na rukoväť varešky.
  • Pokiaľ cesto nebude dostatočne opečené, trubička nebude držať tvar.
  • Ak cesto prepečiete veľa, nebude ohybné a bude sa lámať.
  • Užite si to!
Oblátky s parmezánom na tanieri.
www.gastro-tipy.sk

Vianočné oblátky z vaflovača

Pokiaľ doma nemáte oblátkovač, môžete si vianočné oblátky pripraviť aj z vaflovača. Síce nie sú také tenké ako tie tradičné, z oblátkovača, ale sú výborné a jednoduché na prípravu.

Čo budete potrebovať

  • 145 g masla
  • 145 g vajec (3 väčšie alebo 4 malé)
  • 145 g trstinového cukru
  • 145 g preosiatej hladkej múky (pre bezlepkovú verziu môžete použiť ryžovú múku)
  • 1 lyžička škorice

Postup

  • Maslo dajte do malého kastrólika a na strednom ohni ho rozpustite.
  • Nechajte trochu vychladnúť.
  • Vajcia rozmiešajte metličkou spolu s trstinovým cukrom a mletou škoricou.
  • Do vaječnej zmesi preosejte múku a metličkou alebo vareškou ju dobre vmiešajte.
  • Na celú zmes nalejte rozpustené maslo a opäť metličkou alebo vareškou premiešajte.
  • Cesto nechajte trochu odstáť pri izbovej teplote.
  • Rozohrejte si vaflovač.
  • Pred prvým použitím ho zľahka potrite maslom.
  • Do stredu vaflovača dajte lyžičku zmesi, zatvorte a opekajte z oboch strán asi 20-25 sekúnd.
  • Správny čas treba vysledovať na prvých oblátkach.
  • Upečenú oblátku preklopte na rovnú mriežku a nechajte vychladnúť.
  • Do dvoch až troch minút stuhne a zostane chrumkavá.
  • Dobrú chuť!
Sladké oblátky naukladané na sebe.
www.sistersbakery.sk

História vianočných oblátok

Vianočné oblátky sú jedným z neodmysliteľných symbolov Vianoc hlavne na Slovensku a nielenže skvele chutia, majú aj bohatú históriu a náboženský význam. Odkiaľ vlastne pochádzajú táto dobrota pochádza?

Pôvod oblátok

Vianočné oblátky majú svoj pôvod v náboženských tradíciách. Kedysi boli pečené kňazmi a mníchmi, ktorí ich následne roznášali po domoch. V cirkevných školách sa pečeniu oblátok stalo aj súčasťou výučby a učitelia sa mu venovali spoločne so žiakmi. Samotné pečenie oblátok začínalo pár dní po sviatku Lucie , teda po 13. decembri. Keď sa začalo piecť, gazdinky učiteľovi priniesli potrebné ingrediencie: mlieko, vajcia, maslo a ďalšie. Mládenci sa postarali o drevo a oheň. Učitelia potom vyrábali oblátky, ktorých množstvo bolo prispôsobené počtu obyvateľov v danej obci.

Pečenie oblátok nebolo tak jednoduché ako dnes. Používala sa ťažká železná forma a pre každého obyvateľa dediny bolo treba upiecť dve až tri oblátky.

Roznášanie oblátok bolo považované za dôležitú úlohu, na ktorú učitelia svojich žiakov starostlivo pripravovali. Žiaci počas roznášania zároveň zavinšovali a za odmenu dostali nejaké drobné mince a potraviny pre pána učiteľa.

Význam oblátok

Oblátky majú pre veriacich hlboký náboženský význam. Pripomínajú „Telo Kristovo“ , teda hostiu alebo sväté prijímanie. Cesnak potom má zaistiť zdravie pre celú rodinu a med má posilňovať lásku a dobré vzťahy v rodine. Tradične sa pečú z nekvaseného cesta, pšeničnej múky a vody. Navyše sa im pripisovali kúzelné účinky, ako napríklad ochrana pred požiarmi alebo použitie v magických rituáloch s cieľom očistiť alebo uzdraviť. Pri ich rozlomení si ľudia niečo priali a verili, že sa im to splní v nasledujúcom roku.

Viete, ako sa oslavujú slovenské Vianoce ? Sú podobné našim, rozdiely ale nájdete. Pozrite sa, ktoré tradície u nás vymizli, ale u našich susedov stále žijú!

A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné oblátky páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu