Ako oslavujú Taliani Vianoce? Spoznajte ich tradície a naučte sa upiecť panettone!

Ako sa oslavujú Vianoce v krajine, kde sa ku kresťanstvu hlási takmer 80 % obyvateľstva?

Prečo zdobia stromček už 8. decembra?

Kto je Babbo Natale a kto Befana?

Koľko chodov má tradičný obed a čo je obdobou našej vianočky?

Poďte spoločne objaviť kúzlo Vianoc v Taliansku.

Kedy sa oslavujú Vianoce v Taliansku?

Vianoce sú v Taliansku bezpochyby najobľúbenejším a najdôležitejším kresťanským sviatkom. Taliani ich tradične trávia doma v kruhu širšej rodiny. Najdôležitejším dňom je 25. december alebo il giorno di Natale.

Avšak sviatočné vianočné obdobie začína v Taliansku už 8. decembra, teda v deň, keď podľa Biblie Mária prijala zvestovanie od archanjela Gabriela, a končí až 6. januára Tromi kráľmi.

Aké sú symboly a dekorácie talianskych Vianoc?

Najdôležitejším náboženským symbolom Vianoc v Taliansku je betlehem alebo presepio. Ide o hlboko zakorenenú tradíciu, jasličky nájdete takmer v každej rodine, ale vyzerajú trochu inak ako tie, na ktoré sme zvyknutí my. Betlehem sa, rovnako ako ozdobený vianočný stromček, v talianskych rodinách objavuje práve už 8. decembra.

Vlastnoručne vyrobený alebo zakúpený betlehem vyzerá ale trochu inak, než sme zvyknutí. Je vlastne rekonštrukciou celého mesta Betlehem a okolitej krajiny. Hlavnými postavami je Svätá rodina, teda Ježiš, Mária a Jozef. Figúrka Ježiška sa do jasličiek pokladá o polnoci 25. decembra a Traja králi sa podľa tradície do betlehema pridávajú v noci na Traja kráľa, teda 6. januára čiže il giorno dell’Epifania.

V Ríme je na každoročnej výstave k videniu sto rôznych betlehemov z celého sveta, vrátane miniatúrnych verzií vyrezaných do orechov, alebo dokonca aj cestovín. Skutočným domovom betlehemov je ale Neapol, konkrétne via San Gregorio Armeno, ktorému sa niekedy hovorí Vianočná ulička, pretože všetky jej obchody predávajú figúrky do betlehemov, od tradičných až po bláznivé. Kúpiť tak môžete napríklad aj figúrky futbalistov či politikov

Kto nosí deťom darčeky?

Rovnako ako vo väčšine západných krajín je aj v Taliansku jednou z hlavných postáv vianočných sviatkov a zároveň detských snov a darčekov Otec Vianoc alebo Babbo Natale. Darčeky prinášajú v závislosti od regiónu buď v noci 24. decembra, alebo 25. decembra ráno. Deti mu ako odmenu nechávajú mlieko a sušienky a sobom mrkvu.

Avšak Babbo Natale nie je jediný, kto nosí deťom darčeky. Vianoce v Taliansku majú v skutočnosti mnoho ďalších protagonistov. V severnom Taliansku je podobne ako u nás dôležitý aj svätý Mikuláš alebo San Nicola, ktorý v noci z 5. na 6. decembra nosí deťom malé darčeky a sladkosti.

Ešte dôležitejšia je ale čarodejnica Befana, zobrazovaná ako stará žena v handrách s vrecom sladkostí a darčekov, ktoré deťom necháva v noci medzi 5. a 6. januárom v pančuchách, ktoré si pred spaním pripravili.

Podľa tradície je príbeh Befany úzko spätý s príbehom Troch kráľov. Legenda rozpráva, že jednej zimnej noci Traja králi na svojej ceste do Betlehema za Ježiškom nemohli nájsť správnu cestu, a tak sa spýtali jednej starenky. Následne ju potom pozvali, aby sa k nim pripojila, ale starenka odmietla. Potom si to rozmyslela, pripravila si vrece plné sladkostí a vydala sa ich hľadať, ale bez úspechu. Začala preto klopať na všetky dvere a každému dieťaťu, ktoré stretla, dala nejakú sladkosť v nádeji, že jedno z nich bude samotný Ježiško.

V niektorých talianskych regiónoch sa 13. decembra oslavuje aj sviatok svätej Lucie alebo Santa Lucia, ktorá podobne ako Befana vstupuje v noci do domov a necháva deťom sladkosti.

zdroj: vanityfair.it

Čo sa je v Taliansku na Vianoce?

Hoci každý región má svoje typické jedlá, pre Vianoce v Taliansku platí z hľadiska stolovania jedno rovnaké „heslo“: hojnosť. Všetko vrcholí večerou 24. decembra a obedom 25. decembra. Večer 24. decembra (la Vigilia di Natale) sa rodiny schádzajú doma pri večeri, ktorej hlavnou súčasťou sú ryby, morské plody a kôrovce.

Po večeri sa obvykle rodina spoločne vydáva do miestneho kostola na polnočnú omšu. Obľúbenou vianočnou tradíciou pre tých, ktorí žijú alebo sa zdržiavajú v Ríme, je návšteva Vatikánu na polnočnú omšu s pápežom. V skutočnosti sa koná o pol desiatej, nie o polnoci. Pre tých, ktorým sa nepodarí dostať sa do baziliky, je omša na Svätopeterskom námestí prenášaná televíziou.

Na druhú stranu mnohochodový, väčšinou z piatich či šiestich, vianočný obed 25. decembra je obvykle založený na mäsitých pokrmoch a cestovinách. Pri tomto obede sa často zíde celá široká rodina. Obed končí typickým vianočným pečivom pandoro alebo panettone, doplnené tureckým medom torrone.

V každej domácnosti sa každý rok opakuje rovnaký príbeh, hádky o to, ktorý z nich je najlepší. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že klasické panettone obsahuje kandizované ovocie, zatiaľ čo pandoro nie, ale je posypané práškovým cukrom.

Poznáte talianske vianočné tradície? Tombola, gajdoši aj polnočné lyžovanie

Zatiaľ čo niektorí Taliani sa na Štedrý deň zúčastňujú polnočnej omše, iní na Štedrý deň svištia po zjazdovkách. V severnom Taliansku v Dolomitoch schádzajú o polnoci na lyžiach s pochodňami zjazdovky, aby privítali Vianoce.

Okrem jedla sú pre Vianoce v Taliansku typické aj rôzne hry. Typickou vianočnou hrou je najmä tombola, ktorá sa podobá bingu. Zvláštna príťažlivosť tejto hry pramení nielen z možnej výhry, ale aj z toho, že každému číslu je priradený symbol. Namiesto toho, aby hráči čítali čísla nahlas, môžu ich označiť symbolom, ktorým sú tradične reprezentované, napríklad číslo 90 je „strach“, číslo 47 je „mŕtvy“.

zdroj: blogmamma.it

V rôznych talianskych mestách, najmä v Ríme, stretnete na námestiach muža hrajúceho na gajdy. Hovorí sa im zampognari a sú oblečení ako pastieri. To preto, že to boli tradične práve pastieri, ktorí sa vydávali zo svojich horských domovov na námestie, aby si cez Vianoce privyrobili hrou na gajdy. Inšpirácia vychádza z biblie z príbehu pastierov, ktorí navštívili Ježiša v noci jeho narodenia a hrali mu na gajdy.

Ako si upiecť vlastný panettone?

Vianoce v Taliansku sa bez panettone nezaobídu. Touto pochúťkou si ale môžete tento rok ozvláštniť aj vaše sviatky. Jeho príprava je síce malou výzvou, ale výsledok stojí za to. Hlavné je byť trpezliví a neponáhľať sa, pretože panettone vyžaduje pomerne dlhú dobu kysnutia. Uvedený recept je tradičnou verziou, ale môžete si ho samozrejme upraviť podľa vašich preferencií či možností.

Ingrediencie:

Pre prvé cesto

  • 250 g talianskej múky Manitoba alebo hladkej múky
  • 65 g čerstvého droždia
  • 150 g vody
  • 70 g mäkkého masla
  • 65 g cukru
  • 50 g vaječných žĺtkov
  • 2 g sladu

Pre druhé cesto

  • 62 g talianskej múky Manitoba alebo hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 40 g mäkkého masla
  • 50 g vaječných žĺtkov
  • 150 g hrozienok
  • 2 g soli
  • 1 vanilkový struk
  • 16 g agátového medu
  • 30 g kandizovaného citróna
  • 30 g kandizovaného pomaranča
  • 75 g pasty z pomarančovej kôry
  • 30 g pasty z mandarínkovej kôry
  • 20 g pasty z citrónovej kôry
  • 20 g masla na potretie

Postup:

Prvé cesto

  1. Prípravu panettone začnite prípravou prvého cesta.
  2. V mise zmiešajte slad, cukor a vodu.
  3. Miešajte metličkou, kým sa cukor nerozpustí, a potom nalejte zmes do kuchynského robota, pridajte múku a začnite hniesť.
  4. Hneťte asi 5 minút, akonáhle je cesto pevné, pridajte droždie, pokračujte v miesení miernou rýchlosťou.
  5. Medzitým si pomocou ručného šľahača pripravte krém z masla a žĺtkov.
  6. Následne krém po častiach pridávajte k zmesi do kuchynského robota.
  7. Keď je cesto hladké a homogénne, preneste ho na pracovnú plochu.
  8. Cesto vytvarujte do guľovitého tvaru, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte kysnúť asi 12 hodín pri izbovej teplote, kým cesto nestrojnásobí svoj objem.

Druhé cesto

  1. Pre druhé cesto na panettone vyberte prvé vykysnuté cesto z fólie a preneste ho do mixéra s pádlovým nástavcom.
  2. Pridajte múku a nechajte stroj pracovať pri miernych otáčkach, kým sa úplne nevstrebe.
  3. Potom pridajte pomarančovú, mandarínkovú a citrónovú pastu, med a semienka z vanilkového struku.
  4. Znovu spustite mixér, kým sa arómy úplne nevstrebajú.
  5. Medzitým si opäť pripravte krém z masla a žĺtkov.
  6. Akonáhle je cesto pružné, vypnite stroj a pridajte cukor.
  7. Znovu na niekoľko minút spustite mixér a pridajte štipku soli.
  8. Maslový krém pridajte v dvoch fázach, pokračujte v miesení, kým sa cesto dobre nespracuje.
  9. Následne do cesta pridajte vopred namočené hrozienka a kandizované ovocie a znova premiešajte.
  10. Keď sú zmes kandizovaného ovocia a hrozienka dobre zapracované, vypnite stroj a nechajte cesto asi 20 minút odpočívať v mise.
  11. Potom ho preneste na pracovnú plochu, niekoľkokrát ho preložte a nechajte ho ešte 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.

Pečenie

  1. Po uplynutí 30 minút cesto vytvarujte, aby malo guľovitý tvar, a preneste do papierovej formy podobnej tej na muffiny (presné rozmery sú 22 cm v priemere a 8 cm na výšku).
  2. Rúru predhrejte na 35 °C, potom ju vypnite, panettone prikryte sklenenou pokrievkou a dajte na 6-8 hodín kysnúť do rúry.
  3. Po vykysnutí ho nechajte asi 30 minút odkryté pri izbovej teplote.
  4. Pomocou noža urobte krížový rez a do stredu kríža vložte malú kocku masla.
  5. Pečte 50 minút v statickej rúre pri 175 °C.
  6. Potom vyberte panetonne z rúry a na vonkajších okrajoch prepichnite dvoma oceľovými ihlami.
  7. Nechajte panettone cez noc vychladnúť hore dnom zavesené pomocou oceľových ihiel.
  8. Druhý deň ráno ho otočte, odstráňte ihly a panettone je pripravené na ochutnanie.

Panettone skladujte pevne uzavreté v plastovom sáčku.

zdroj: saporideisassi.it

Nemôžete zohnať pastu z citrusov? Vyrobte si ju sami. Na 25 g citrusov budete potrebovať 125 g cukru. Mandarínky, pomaranče či citróny umyte, odstráňte konce a potom ich bez lúpania rozkrojte na polovicu a následne na plátky, ktoré opäť rozkrojte na polovice.

Vložte do panvice, pridajte cukor, premiešajte a nechajte asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí. Následne varte na miernom ohni 35-40 minút. Po uvarení nechajte vychladnúť a rozmixujte ponorným mixérom, kým nezískate pastu.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu