11. november nie je len Dňom vojnových veteránov, ale aj sviatkom svätého Martina.
V minulosti sa jednalo o veľmi významný deň, s ktorým bol spojený rad tradícií aj typických pochutín.
Ostatne aj dnes ho veľa z nás „oslavuje“ husou a vínom.
Že by to chcelo nejakú sladkú bodku?
Inšpirujte sa našimi receptami na svätomartinské rožky.
Kysnuté aj nekysnuté, s orechovou či makovou náplňou, možností je veľa.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Svätomartinské rožky z kysnutého cesta s orechovou náplňou
Podľa tradície by rožky mali byť kysnuté a plnené orechmi. Okrem tohto variantu ale dnes existuje aj veľa ďalších podôb tejto pochúťky, ktorá svojím tvarom odkazuje na podkovy koňa svätého Martina.
Ingrediencie:
- 300 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- 20 g čerstvého droždia
- štipka soli
Orechová náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 40 g cukru múčka
- 1 PL medu
- 2 PL rumu
- 3 PL mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
Postup:
- V mise si z malého množstva mlieka, cukru a droždia pripravte kvások.
- Než kvások vzíde, preosejte do inej misy múku s cukrom a soľou.
- Potom do zmesi urobte jamku, do ktorej pridajte kvások, zvyšok mlieka, vajcia a rozpustené maslo.
- Ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte do podoby hladkého jednoliateho cesta.
- Pokiaľ sa vám cesto príliš lepí, pridajte viac múky.
- Spracované cesto nechajte v mise, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť približne na 45 minút.
- V medziobdobí si pripravte orechovú plnku.
- Vložte všetky ingrediencie na náplň do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni povarte niekoľko málo minút do zhustnutia.
- Následne vykysnuté cesto rozdeľte na tri alebo štyri rovnako veľké časti.
- Vezmite prvú časť a pomocou valčeka ju rozvaľkajte do kruhu s hrúbkou približne 3-4 mm.
- Nožom rozdeľte na šesť trojuholníkov.
- Vložte lyžičku orechovej náplne a zrolujte do tvaru rožka.
- Rovnakým spôsobom postupujte aj so zvyškom cesta.
- Martinské rožteky s orechovou náplňou odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
- Svätomartinské rožky pečte približne 15-18 minút dozlatista.
- Ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom a pocukrujte práškovým cukrom.
Orechy sú dôležitou ingredienciou tiež pri vianočnom pečení. Vyskúšajte naše recepty na orechové cukrovinky.
Krehké svätomartinské rožky s makovou plnkou
Hneď po orechovej náplni je druhou najobľúbenejšou náplňou tá maková. Cesto môžete použiť kysnuté aj nekysnuté, záleží na vašich preferenciách. My sme dali prednosť tomu bez kysnutia.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g cukru múčka
- štipka soli
Maková náplň
- 100 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 50 g cukru
- 1 PL masla
- 1 PL strúhaného perníka
- 1 PL rumu
- 1 PL medu
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
- Potom pridajte maslo a smotanu na šľahanie.
- Ručne alebo s pomocou robota vypracujte do podoby jednoliateho cesta.
- Vypracované cesto rozdeľte na 5-6 častí a vložte v potravinovej fólii do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte makovú náplň.
- Vložte mak, mlieko, maslo a cukor do hrnca a zmes varte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Potom ju odstavte a pridajte ostatné ingrediencie.
- Potom vyberte cesto z chladničky a každú časť vyvaľkajte do tvaru kruhu s hrúbkou približne 4 mm.
- Vyvaľkaný kruh rozdeľte nožom na trojuholníčky, ktoré následne potrite makovou plnkou.
- Trojuholníček od dlhšej strany smerom k cípu zrolujte a zahnite do podoby rožka.
- Rovnaký postup opakujte aj s ďalším cestom.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a rožky pečte dozlatista približne 20-25 minút.
Po vybratí z rúry môžete martinské rožky potrieť zmesou masla a rumu a posypať práškovým cukrom.
Máte pre mak slabosť? Inšpirujte sa netradičnými receptami na makové cukrovinky.
Zobraziť viac receptov
Svätomartinské rožky zo šľahačky
Ak túžite po ľahkej verzii martinských rožkov, stačí pridať do cesta šľahačku. Ako si môžete všimnúť, v samotnom ceste nie je cukor, ten je až súčasťou náplne.
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- štipka soli
Orechová náplň
- 200 g mletých vlašských orechov
- 120 g cukru múčka
- 1 bielok
- 1 PL rumu
- škorica
Postup:
- V mise zmiešajte múku, maslo, šľahačku a štipku soli.
- Ručne alebo s pomocou kuchynského robota následne vypracujte do podoby hladkého cesta.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinu odležať do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte orechovú náplň.
- V mise dôkladne premiešajte mleté orechy a práškový cukor, potom pridajte bielok, rum a štipku škorice.
- Následne vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na 5-6 rovnako veľkých častí.
- Z cesta vyvaľkajte kruh s priemerom približne 15-16 cm a hrúbkou 3-4 mm.
- Pomocou noža rozdeľte kruh na šesť rovnako veľkých výsečí.
- Do každej výseče, smerom k dlhšej strane, vložte lyžičku orechovej náplne.
- Výseč zrolujte od dlhšej strany do stredu a potom zľahka zahnite, aby vznikol typický tvar rožka.
- Svätomartinské rožky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20-25 minút dozlatista.
- Ešte teplé rožteky môžete potrieť maslom s trochou rumu a posypať práškovým cukrom.
Svätomartinské rožky nekysnuté s tvarohom a orechmi
Okrem šľahačky alebo kyslej smotany môžete na odľahčenie a zvláčnenie pridať do cesta aj tvaroh. V tom prípade vás určite poteší tento hrnčekový recept.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 250 g tvarohu
- 60 g cukru
- 1 vajce + 1 bielok
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- práškový cukor na posypanie
Orechová náplň
- 220 g mletých vlašských orechov
- 130 g cukru múčka
- 1 bielok
- 1-2 PL rumu
- 1 čajová lyžička škorice
Postup:
- Najprv si pripravte orechovú plnku.
- V mise zmiešajte mleté orechy a práškový cukor, potom pridajte bielok, rum a škoricu.
- Následne v inej mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom a práškom do pečiva.
- Pridajte tvaroh, vajcia a olej.
- Dôkladne premiešajte a vypracujte do podoby cesta.
- Následne cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti.
- Každú časť potom rozvaľkajte na kruh s hrúbkou asi 4 mm a rozdeľte na osem výsečí.
- Do každého trojuholníka vložte lyžicu alebo dve orechovej náplne.
- Zaviňte do podoby rožka.
- Martinské rožteky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Rožky potrite bielkom a pečte dozlatista 25-30 minút.
- Ešte teplé posypte práškovým cukrom.
Tvaroh nemusíte pridávať len do cesta na rožky, ale aj na cukrovinky. Ako si pripraviť tvarohové vianočné cukrovinky?
Tradícia svätomartinských rožkov
Keď sa povie sviatok svätého Martina, väčšine z nás sa okrem porekadla Svätý Martin prichádza na bielom koni vybavia aj typické pochutiny. Okrem svätomartinskej husi a vína to sú práve martinské rožky, ktoré svojím tvarom odkazujú na podkovy Martinovho koňa.
V minulosti býval sviatok Svätého Martina veľmi dôležitou tradíciou, s ktorou boli spojené púte, posvietenie aj trhy. Okrem toho to bol dôležitý deň tiež pre hospodárov, čeľadníkov aj ďalšie „povolania“.
V ten deň totiž zvyčajne končila dohodnutá služba a hospodár im vyplácal mzdu a prípadne tiež predĺžil zmluvu, ak nie, museli si nájsť nového hospodára.
A gazdiná pri tejto príležitosti dávala čeľadníkom na odchodnú práve svätomartinské rožky, ktorým sa prezývalo tiež vandrovnice, roháče, martiny alebo zahýbáky.
Pôvodné recepty na svätomartinské rožky boli z kysnutého cesta a boli plnené makovou či orechovou náplňou. Okrem toho toto pečivo slúžilo ako odmena pre koledníkov, ktorí prišli na martinskú koledu.
V súčasnej dobe existuje veľa variantov receptov na svätomartinské rožky, okrem už uvedených náplní sa môžu plniť aj tvarohom či lekvárom, obľúbený je aj nekysnutý variant cesta.