Jednoduché recepty na Masarykove pečivo 3x inak. Akú variantu vyskúšate?

Už teraz premýšľate nad tým, aké vianočné pečivo tento rok budete piecť?

Možno je na čase vrátiť sa ku klasike.

Dnes pre vás totiž máme 3 fantastické recepty na staročeské Masarykove pečivo, ktoré údajne miloval sám prezident Masaryk.

A my by sme sa tomu vôbec nečudovali.

Je totiž vynikajúca!

Tradičné Masarykove pečivo s lieskovými orechmi

Máme pre vás autentický recept na obľúbené Masarykove pečivo s celými lieskovými orieškami. Delikatesa!

Čo budete potrebovať

  • 170 g hladkej múky
  • 40 g práškového cukru
  • 110 g studeného masla
  • 100 g lieskových orechov natural so šupkou
  • 1 vaječný žĺtok
  • ½ lyžičky vanilkovej pasty
  • ½ šálky práškového cukru na posypanie
  • vanilkový struk (voliteľne)

Postup

  • Najprv dajte celé lieskové orechy do hrnčeka a zalejte vlažnou vodou.
  • Nechajte ich asi hodinu stáť.
  • Orechy vo vode ľahko zmäknú.
  • Do veľkej misy pridajte múku, cukor, vanilkovú pastu, žĺtok a maslo nakrájané na menšie kúsky a premiešajte.
  • Maslo do cesta dôkladne zapracujte.
  • Orechy sceďte a jemne ich osušte kuchynskou utierkou.
  • Pridajte ich do misy k ostatným surovinám.
  • Vypracujte cesto.
  • Vyklopte na pracovnú plochu a rukami spracujte na hladké, ľahko lepivé cesto.
  • Cesto nehneťte príliš dlho, akonáhle budete mať hladké cesto, prestaňte s ním pracovať.
  • Cesto rozdeľte na polovicu az každej polovice vyvaľkajte podlhovastý valček s priemerom asi 5 cm.
  • Zabaľte valčeky do potravinárskej fólie a nechajte asi hodinu stuhnúť v chladničke.
  • Ostrým nožom krájajte vychladnuté valčeky cesta na kolieska s hrúbkou asi 0,6 cm.
  • Ľahko vymastený plech vyložte papierom na pečenie.
  • Kolieska položte na vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 170 ° C po dobu 13 minút.
  • Cukroví nechajte asi 5 minút vychladnúť.
  • Ešte teplé ho obaľujte v práškovom cukre, ovonenom vanilkovým luskom (voliteľne).
Orieškové kolieska v mise.
www.cooklikeczechs.com

Chcete aj ďalšiu vianočnú staročeskú klasiku? Potom sa nezabudnite pozrieť na naše recepty na domáceho hubového kubu ako od babičky!

Kakaové Masarykove pečivo s vlašskými orechmi

Vynikajúci variant Masarykovho pečiva ozvláštnený o vlašské orechy naložené v medovine a kakao. Tento recept nás veľmi baví!

Čo budete potrebovať

  • 1 a 1/2 šálky vlašských orechov
  • 2 šálky medoviny
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica holandského kakaa
  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Vlašské orechy namočte cez noc do medoviny.
  • Ráno orechy nakrájajte nahrubo.
  • Dobre zmiešajte maslo, krupicový cukor a žĺtok.
  • Zmes rozdeľte na polovicu.
  • Do jednej polovice dajte 1 šálku múky, kakao a 3/4 šálky vlašských orechov a dobre premiešajte.
  • Vytvorte poleno s hrúbkou 4 cm, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte cez noc v chladničke odpočinúť.
  • Do druhej polovice zmesi dajte 1 šálku múky, vanilkový extrakt 3/4 šálky vlašských orechov a postup opakujte.
  • Druhý deň predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Vyberte kakaové a vanilkové polená z chladničky a nakrájajte ich na 0,5 cm kolieska.
  • Kolieska položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10 minút.
  • Ešte horúce ich poriadne poprášte práškovým cukrom a podávajte.
Kakaové kolieska s orieškami.
www.theczechguidetocooking.wordpress.com

Masarykove pečivo s rumom

Skúste tentoraz namočiť lieskové oriešky do rumu a pečivo hneď získa úplne nový rozmer.

Čo budete potrebovať

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 200 g lieskových orieškov
  • rum pre vôňu

Postup

  • Orechy dajte asi na hodinu do rumu.
  • Potom ich v kuchynskom robote nasekajte na hrubo.
  • Všetky suroviny zmiešajte a nechajte odležať do druhého dňa.
  • Cesto vyvaľkajte a vykrajujte rôzne tvary.
  • Cukrovie dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho v rúre predhriatej na 150 stupňov Celzia, kým nie je zlatisté.
  • Nechajte vychladnúť a obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
  • Nechajte si chutiť!
Orieškové kolieska v ozdobnej dóze.
www.receptyakeber.blogspot.com

Hľadáte perfektný outfit na vianočné sviatky? Ktorý nielen skvele vyzerá, ale aj zahreje? Potom sa pozrite na našu recenziu originálnych vianočných svetrov a užite si štýlové Vianoce!

Zaujímavosti o Masarykove pečivo

Tradičný recept na Masarykove pečivo pochádza z 20. rokov 20. storočia , kedy vzniklo Československo a prvým prezidentom sa stal TG Masaryk . Traduje sa, že toto pečivo bolo jeho najobľúbenejším a preto po ňom získalo svoje meno. Údajne mu ho v Lánoch robievala jeho mamička, vtedy ešte bolo známe ako orieškové pečivo.

Masarykove pečivo je neuveriteľne jednoduché na prípravu a pritom úplne skvele chutí. Ľudia ho majú v obľube pre svoju maslovú krehkosť a neuveriteľnú vôňu orechov . Najčastejšie sa používajú lieskové oriešky, ale môžete ich vymeniť napríklad za oriešky vlašské či mandle.

A ako sa vám naše dnešné recepty na Masarykove pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu