Už teraz premýšľate nad tým, aké vianočné pečivo tento rok budete piecť?
Možno je na čase vrátiť sa ku klasike.
Dnes pre vás totiž máme 3 fantastické recepty na staročeské Masarykove pečivo, ktoré údajne miloval sám prezident Masaryk.
A my by sme sa tomu vôbec nečudovali.
Je totiž vynikajúca!
Tradičné Masarykove pečivo s lieskovými orechmi
Máme pre vás autentický recept na obľúbené Masarykove pečivo s celými lieskovými orieškami. Delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 170 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- 110 g studeného masla
- 100 g lieskových orechov natural so šupkou
- 1 vaječný žĺtok
- ½ lyžičky vanilkovej pasty
- ½ šálky práškového cukru na posypanie
- vanilkový struk (voliteľne)
Postup
- Najprv dajte celé lieskové orechy do hrnčeka a zalejte vlažnou vodou.
- Nechajte ich asi hodinu stáť.
- Orechy vo vode ľahko zmäknú.
- Do veľkej misy pridajte múku, cukor, vanilkovú pastu, žĺtok a maslo nakrájané na menšie kúsky a premiešajte.
- Maslo do cesta dôkladne zapracujte.
- Orechy sceďte a jemne ich osušte kuchynskou utierkou.
- Pridajte ich do misy k ostatným surovinám.
- Vypracujte cesto.
- Vyklopte na pracovnú plochu a rukami spracujte na hladké, ľahko lepivé cesto.
- Cesto nehneťte príliš dlho, akonáhle budete mať hladké cesto, prestaňte s ním pracovať.
- Cesto rozdeľte na polovicu az každej polovice vyvaľkajte podlhovastý valček s priemerom asi 5 cm.
- Zabaľte valčeky do potravinárskej fólie a nechajte asi hodinu stuhnúť v chladničke.
- Ostrým nožom krájajte vychladnuté valčeky cesta na kolieska s hrúbkou asi 0,6 cm.
- Ľahko vymastený plech vyložte papierom na pečenie.
- Kolieska položte na vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 170 ° C po dobu 13 minút.
- Cukroví nechajte asi 5 minút vychladnúť.
- Ešte teplé ho obaľujte v práškovom cukre, ovonenom vanilkovým luskom (voliteľne).
Chcete aj ďalšiu vianočnú staročeskú klasiku? Potom sa nezabudnite pozrieť na naše recepty na domáceho hubového kubu ako od babičky!
Kakaové Masarykove pečivo s vlašskými orechmi
Vynikajúci variant Masarykovho pečiva ozvláštnený o vlašské orechy naložené v medovine a kakao. Tento recept nás veľmi baví!
Čo budete potrebovať
- 1 a 1/2 šálky vlašských orechov
- 2 šálky medoviny
- 1 šálka masla
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica holandského kakaa
- práškový cukor na posypanie
Postup
- Vlašské orechy namočte cez noc do medoviny.
- Ráno orechy nakrájajte nahrubo.
- Dobre zmiešajte maslo, krupicový cukor a žĺtok.
- Zmes rozdeľte na polovicu.
- Do jednej polovice dajte 1 šálku múky, kakao a 3/4 šálky vlašských orechov a dobre premiešajte.
- Vytvorte poleno s hrúbkou 4 cm, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte cez noc v chladničke odpočinúť.
- Do druhej polovice zmesi dajte 1 šálku múky, vanilkový extrakt 3/4 šálky vlašských orechov a postup opakujte.
- Druhý deň predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Vyberte kakaové a vanilkové polená z chladničky a nakrájajte ich na 0,5 cm kolieska.
- Kolieska položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10 minút.
- Ešte horúce ich poriadne poprášte práškovým cukrom a podávajte.
Zobraziť viac receptov
Masarykove pečivo s rumom
Skúste tentoraz namočiť lieskové oriešky do rumu a pečivo hneď získa úplne nový rozmer.
Čo budete potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 200 g lieskových orieškov
- rum pre vôňu
Postup
- Orechy dajte asi na hodinu do rumu.
- Potom ich v kuchynskom robote nasekajte na hrubo.
- Všetky suroviny zmiešajte a nechajte odležať do druhého dňa.
- Cesto vyvaľkajte a vykrajujte rôzne tvary.
- Cukrovie dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho v rúre predhriatej na 150 stupňov Celzia, kým nie je zlatisté.
- Nechajte vychladnúť a obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
- Nechajte si chutiť!
Hľadáte perfektný outfit na vianočné sviatky? Ktorý nielen skvele vyzerá, ale aj zahreje? Potom sa pozrite na našu recenziu originálnych vianočných svetrov a užite si štýlové Vianoce!
Zaujímavosti o Masarykove pečivo
Tradičný recept na Masarykove pečivo pochádza z 20. rokov 20. storočia , kedy vzniklo Československo a prvým prezidentom sa stal TG Masaryk . Traduje sa, že toto pečivo bolo jeho najobľúbenejším a preto po ňom získalo svoje meno. Údajne mu ho v Lánoch robievala jeho mamička, vtedy ešte bolo známe ako orieškové pečivo.
Masarykove pečivo je neuveriteľne jednoduché na prípravu a pritom úplne skvele chutí. Ľudia ho majú v obľube pre svoju maslovú krehkosť a neuveriteľnú vôňu orechov . Najčastejšie sa používajú lieskové oriešky, ale môžete ich vymeniť napríklad za oriešky vlašské či mandle.
A ako sa vám naše dnešné recepty na Masarykove pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!