Vynikajúce recepty na to najlepšie vianočné pečivo z marcipánu. Inšpirujte sa!

Marcipánové vianočné pečivo je dobré, zaujímavé a vyzerá skvele!

Zapojte do jeho výroby svojich priateľov, rodinu a hlavne deti.

Uvidíte, že si užijete veľa zábavy a navyše si výborne pochutíte!

Inšpirujte sa našimi receptami. 🙂

Marcipánové pusinky

Tento recept vám umožní pochutnať si na úžasnej kombinácii lieskových orieškov, marcipánu a mletých mandlí.

Ingrediencie

  • 250 g marcipánu
  • 60 g cukru múčky
  • 1 bielok
  • 30 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 20 g lieskových orieškov
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • čokoládová poleva
  • cukrárske zdobenie

Postup

  • Pripravte si panvicu a nasucho na nej opražte nasekané lieskové oriešky. Pridajte k nim cukor a nechajte skaramelizovať.
  • Prilejte smotanu, trochu vody (podľa potreby) a vytvorte hladkú zmes. Hneď, ako sa zmes vytvorí, prelejte ju na tukom vymastený plech a rozotrite po celej ploche.
  • Počkajte, kým zmes zatuhne a potom ju nasekajte na drobné kúsky. Do misy nastrúhajte marcipán, pridajte múku s práškovým cukrom, mleté mandle, bielok a nakoniec aj nasekanú zmes s lieskovými orechmi.
  • Všetky suroviny spracujte na hladké cesto, z ktorého budete následne odoberať rovnako veľké kúsky a tvarovať z nich malé guličky.
  • Guľôčky poukladajte na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 180 °C.
  • Pečte 12–15 minút. Upečené pusinky nechajte chvíľu vychladnúť, potom ich polejte čokoládovou polevou a pridajte cukrové zdobenie.
  • Vhodné sú napríklad perličky, kvietky, prípadne čokoládové zdobenie atď. Potom už len stačí počkať, kým poleva zatuhne a môžete konzumovať.

Svetlohnedé marcipánové guličky, zvané aj marcipánové pusinky.
zdroj: allrecipes.com

Marcipán je možné vyrobiť niekoľkými spôsobmi. Inšpirujte sa ďalšími marcipánovými receptami.

Vykrajované marcipánové vianočné pečivo s čokoládou

Tento recept, plný marcipánu a čokolády, jednoducho nemôže nechutiť!

Postupujte podľa jednoduchých krokov a budete mať rýchlo hotovo!

Ingrediencie

  • 150 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 80 g mliečnej čokolády
  • 75 g horkej čokolády
  • 1 lyžička kakaa (ideálne holandského typu)
  • 150 g marcipánovej hmoty

Postup

  • Do misy preosejte hladkú múku s kakaom, pridajte nastrúhanú čokoládu (oba druhy), marcipán, zmäknuté maslo a všetko spracujte na hladké cesto.
  • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30–45 minút odpočinúť do chladničky.
  • Pripravte si plech, vyložte ho papierom na pečenie a nechajte rúru predhriať na 170 °C.
  • Cesto dajte na dosku, vyvaľkajte plát o hrúbke 0,3 cm a následne vykrojte tvary podľa chuti (napr. hviezdičky, zvončeky a pod.).
  • Vykrojené pečivo preložte na plech a pečte 25–30 minút. Upečené pečivo môžete nechať tak, prípadne ho ľahko pocukrovať alebo obaliť v čokoládovej poleve.
  • Ďalšou možnosťou je, zlepiť k sebe jednotlivé tvary marmeládou.

Pečivo nemusíte mať iba na stole. Môžete ho použiť aj ako originálne marcipánové vianočné ozdoby na stromček.

Vykrajované marcipánové vianočné pečivo, v tvare hviezdičiek, s farebným sypaním.
zdroj: myrecipemagic.com

Marcipánové pečivo s čokoládovou polevou

Pri tomto recepte nie je marcipán súčasťou cesta, ale slúži iba ako náplň.

Výsledok je vynikajúci!

Ingrediencie

Cesto:

  • 330 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 javorového sirupu
  • 2 celé vajcia
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry

Náplň:

  • 250 g marcipánu
  • 50 g cukru múčka

Zdobenie:

  • čokoládová poleva
  • cukrárske zdobenie

Postup

  • Pripravte si misu, dajte do nej zmäknuté maslo, javorový sirup, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Všetko spoločne vyšľahajte do peny. Následne do zmesi postupne zašľahajte vajcia.
  • Do inej misy preosejte múku a prášok do pečiva, premiešajte a menšiu polovicu tejto zmesi vmiešajte do pripravenej maslovej hmoty. Pridajte mleté mandle a dôkladne zamiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Po menších častiach pridávajte zvyšnú polovicu múky s práškom do pečiva a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinku odpočinúť v chladničke.
  • Vychladené a oddýchnuté cesto dajte na dosku a vyvaľkajte z neho tenký plát, z ktorého budete pomocou formičky vykrajovať jednotlivé kúsky.
  • Pečivo dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte piecť v rúre, vyhriatej na 170 °C, po dobu 10 minút.
  • Po upečení odložte pečivo na rovnú podložku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Medzitým prepracujte marcipán s 25 g cukru múčka, aby vznikla hladká hmota. Zvyšok práškového cukru použite na poprášenie dosky, na ktorom marcipán rozvaľkáte.
  • Z marcipánového plátu vykrojte rovnaké tvary ako z cesta, ktoré ste dali piecť.
  • Dva rovnaké upečené tvary vždy zlepte jedným marcipánovým tvarom, ktorý vložíte medzi ne.
  • Na záver namočte polovicu cukroviniek do čokoládovej polevy, posypte zdobením a nechajte zatuhnúť.
  • Vianočné pečivo s marcipánom máte hotovo!

Marcipánové pečivo v tvare kvapiek a kosoštvorcov, z polovice zdobené čokoládovou polevou.
zdroj: lifestylefood.com.au

Vyskúšajte ďalšie rozmanité polevy na vianočné pečivo.

Marcipánové mušličky

Chcete mať na stole originálne vianočné pečivo? Marcipánové mušličky sú v tom prípade pre vás to pravé!

Jedná sa o pečivo veselých tvarov, ktoré pobaví hlavne deti, ale chutiť bude všetkým!

Vyskúšajte náš jednoduchý recept, pri ktorom nemusíte piecť!

Ingrediencie

  • 350 g nesolených kešu orechov
  • 350 g práškového cukru
  • 7-10 kvapiek mandľového extraktu
  • 2 lyžičky granulovaného cukru (rozpusteného v ¼ šálky horúcej vody)
  • Potravinárske farbivo (podľa vlastnej voľby)

Postup

  • Kešu oriešky rozomeľte na jemný prášok. Ten následne ešte preosejte pomocou sitka. Pokiaľ vám zostanú väčšie kusy orieškov, pozbierajte ich a všetky ich znovu rozomeľte na jemný prášok.
  • V miske zmiešajte práškový cukor s práškom z kešu orechov a pridajte niekoľko kvapiek mandľového extraktu. Nepridávajte ho veľmi, aby nedošlo k až príliš výraznej aróme.
  • Po malých dávkach do misy prilejte pripravenú horúcu vodu s cukrom a vzniknutú zmes rozdeľte podľa toho, koľko máte potravinárskych farieb.
  • Uprostred každej časti zmesi urobte jamku a pridajte asi 4–5 kvapiek potravinárskeho farbiva.
  • Začnite hniesť cesto. Pokiaľ sa pri miesení cesta objaví olejovitá hmota, je to v poriadku.
  • Akonáhle je cesto hotové, rozdeľte ho na menšie guličky a tvarujte pomocou foriem v tvare mušlí, hviezdičiek a pod.
  • Takto pripravené nepečené marcipánové vianočné pečivo nechajte schnúť na vzduchu asi 6–8 hodín.
  • Akonáhle sú marcipánové mušličky suché, môžete podávať alebo ich uložiť do vzduchotesnej nádoby. Takto uschované mušličky vám vydržia 2–3 týždne v izbovej teplote až mesiac, pokiaľ ich budete uchovávať v chladničke.

Marcipánové mušličky najrôznejších tvarov a farieb.
zdroj: aromaticessence.co

Z marcipánu možno vytvoriť veľmi efektné fondánové pečivo. Pozrite sa na rozmanité recepty na dobroty, ktoré môžete pokryť marcipánom.

Linecké pečivo s marcipánom

Tento recept ocenia všetci, ktorí milujú linecké cesto, ale jeho výrobou nechcú tráviť veľa času.

Recept je jednoduchý a navyše obsahuje výborný marcipán, ktorý dodá lineckým cukrovinkám extra vzhľad aj chuť!

Ingrediencie

  • 1–2 balenia lineckého cesta (kúpite v potravinách)
  • Marcipán (napr. od firmy Dr. Oetker)
  • 1 vajce (žĺtok)
  • cukrárska posýpka

Postup

  • Z lineckého cesta vykrojte najrôznejšie tvary. Záleží čisto na vás, či to budú hviezdičky, kolieska a pod.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C a vykrojené tvary dajte piecť na 6–8 minút. Pečivo strážte a vyberte ho, akonáhle začne ľahko zlatnúť.
  • Nechajte upečené pečivo vychladnúť a pripravte si marcipánovú hmotu.
  • Hmotu vyvaľkajte a vykrojte z nej rovnaké tvary, ako sú tie, ktoré ste upiekli.
  • Pečivo potrite vyšľahaným žĺtkom a prilepte naň marcipán.
  • Marcipánové pečivo môžete na záver ozdobiť cukrárskou posýpkou.
  • Máte hotovo!

Linecké pečivo s marcipánom v tvare vianočného stromčeka.
zdroj: latimes.com

Marcipán nemusíte použiť iba ako vrchnú vrstvu cukroviniek. V dnešnej dobe je možné zakúpiť hotové marcipánové ozdoby na pečivo v najrôznejších tvaroch, ako sú hviezdičky, kvietky, srdiečka a pod.

Pokiaľ nechcete používať predpripravené zmesi a chcete si skúsiť vyrobiť domáci marcipán, postupujte podľa návodu vo videu.

Jak udelat marcipan How to make marzipan

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z lineckého cesta!

Vybrané recepty dokazujú, že marcipánové vianočné pečivo nie je nijako zložité vyrobiť.

Vytvorte si pečené alebo nepečené marcipánové dobroty a pochutíte si!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu