Lahodné a krehké recepty na rožteky priamo z Bratislavy. Vychutnajte si kombináciu maku a orechov aj na Vianoce

Nie je nič lepšie, ako keď si môžete pripraviť voňavý recept na bratislavské rožky.

Vychutnajte si lahodnú kombináciu makovej a orechovej náplne.

Ale pozor, sú návykové aj s ďalšími lahodnými náplňami, ktoré nájdete na konci článku!

Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou

Tieto rožky sú jedným z najlepších receptov, ktorý pochádza z Bratislavy. Vyrába sa z domáceho lístkového cesta a plní sa mletými vlašskými orechmi alebo makom. Pripravte návšteve to najlepšie pohostenie v podobe ďalších výborných cukroviniek s makom .

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 450 + 50 g hladkej múky
  • 450 + 50 g masla (nakrájaného na kocky)
  • 250 ml studenej vody
  • 10 g soli
  • 1 lyžička octu

Na orechovú náplň

  • 2 bielky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice strúhanky
  • kôra z citróna

Na makovú náplň

  • 2 bielky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletého maku
  • 2-3 lyžice marhuľového džemu

Na potretie

  • 4 žĺtky
  • 1-2 lyžice mlieka

Postup

  • V mise zmiešajte 450 g masla a 50 g múky. Vytvorte blok masla a dajte do chladničky.
  • Utrite 50 g masla so 450 g múky, potom pridajte soľ, ocot a studenú vodu a hneťte do hladka.
  • Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, doprostred položte maslový blok a prehnite okraje cesta cez maslo.
  • Cesto znovu rozvaľkajte, potom preložte ľavú tretinu cesta do stredu, a potom preložte pravú tretinu cez ňu.
  • Otočte cesto o 90 stupňov. Rozvaľkajte a preložte 1/4 cesta do stredu na ľavej aj pravej strane, potom ich preložte cez seba.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 15 minút chladiť.
  • Opakujte valecký a skladací proces ešte 3x rovnakým spôsobom, s 15 minútovým odpočinkom.
  • Po dokončení skladania môžete zabalené cesto nechať cez noc v chladničke alebo ho rovno použiť.
  • Na orechovú náplň ušľahajte bielky a práškový cukor do tuhého snehu.
  • Jemne vmiešajte mleté vlašské orechy, strúhanku a citrónovú kôru.
  • Na makovú náplň ušľahajte z bielkov a cukru tuhý sneh, potom vmiešajte mletý mak a marhuľovú marmeládu.
  • Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte 2 plechy papierom na pečenie.
  • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
  • Prvý diel cesta rozvaľkajte na tenkú placku a nakrájajte ju na prúžky široké 10 cm.
  • Naneste náplň doprostred prúžkov, zrolujte a nakrájajte na bloky s dĺžkou 12-15 cm.
  • Každý blok ohnite do tvaru polmesiaca (rohlíčka) a položte na pripravené plechy.
  • Bratislavské rohlíčky potrite žĺtkovou zmesou a pečte 20–25 minút do zlatista.
Zdroj: etsy.com

Bratislavské rožky s náplňou z maku a jabĺk

Toto sú najlepšie rožky s makom. Sú naozaj jemné a nadýchané a vďaka náplni s jablkom aj vláčne.

Čo budeme potrebovať

  • 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecúško sušeného droždia (7 g))
  • 220 ml teplého mlieka
  • 70 g cukru
  • 500 g múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 žĺtky
  • 70 g zmäknutého masla

Na náplň

  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 130 g cukru
  • 200 g mletého maku
  • 1 lyžička škorice v prášku
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • asi 300 g nastrúhaného jablka

Na potretie

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka

Postup

  • V teplom mlieku rozpustite droždie a cukor.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií a vypracujte cesto, kým nebude hladké.
  • Vložte cesto do mierne naolejovanej misy.
  • Prikryté nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 až 2 hodiny.
  • Mlieko, maslo a cukor priveďte do varu.
  • Pridajte mletý mak, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru.
  • Varte za stáleho miešania asi 3 minúty. Nechajte vychladnúť.
  • Do makovej zmesi pridajte nastrúhané jablká.
  • Cesto rozdeľte na štyri rovnaké diely.
  • Každý diel rozvaľkajte na kruh.
  • Nakrájajte ho na 8 rovnakých trojuholníkov.
  • Na každý kúsok dajte 1 lyžičku náplne.
  • Zrolujte do tvaru rožka.
  • Dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte ich ďalších 20 minút zakryté kysnúť.
  • Bratislavské rožky potrite zmesou žĺtka a mlieka.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 14 minút.

Nie je nič lepšie ako výborné pečivo a úžasná vianočná atmosféra. Dokreslite ju pomocou tých najkrajších ozdôb na stromček z našej recenzie.

Lahodné rožky plné sladkej náplne s makom a jabĺčkom.
Zdroj: etsy.com

Orechovo-makové rožky zo smotanového cesta

Bratislavské rohlíčky nielen, že krásne vyzerajú, ale aj skvele chutia napríklad s týmto domácim vaječným likérom .

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 vrchovaté lyžice práškového cukru
  • 180 ml kyslej smotany
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Orechová náplň

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 30 ml rumu
  • 30 ml mlieka
  • 1 lyžica marhuľového džemu
  • kôra z polovice pomaranča

Maková náplň

  • 200 g mletého maku
  • 30 ml rumu
  • 30 ml mlieka
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • kôra z citróna
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 lyžice slivkového lekváru

Postup

  • Zmiešajte soľ a prášok do pečiva s múkou.
  • Pridajte maslo a potom pridajte zvyšok ingrediencií.
  • Uhneťte cesto.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  • Zmiešajte všetky suroviny na náplne v oddelených nádobách a zakryte fóliou.
  • Cesto rozdeľte na dve časti, a potom na pomúčenej ploche rozvaľkajte prvú časť do obdĺžnikového tvaru.
  • Nakrájajte ho na 7-8 cm široké plátky, a potom plátky nakrájajte 6-7 cm široké trojuholníky.
  • Na širšiu stranu pridajte lyžičku orechovej náplne a potom zrolujte.
  • To isté urobte s druhou časťou cesta, ale naplňte ju makom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
  • Bratislavské rohlíčky sú hotové, keď sa cesto trochu nafúkne.
  • Ešte teplé pečivo obaľte v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Sladké, krehké rožky s lahodnou náplňou z maku a orechov.
Zdroj: fareisle.com

Aké ďalšie náplne do rožkov použiť?

Recepty na bratislavské rožteky sú známe svojou makovou a orechovou náplňou. Ale vedeli ste, že do nich môžete pridať ďalšie rôzne varianty? Skúste naše recepty spoločne s našimi tipmi.

Pripravte si čokoládovú krémovú náplň z kvalitnej horkej čokolády, masla, cukru a trochy vanilkového extraktu.

Vyskúšajte rôzne druhy marmelád , ako je jahodová, malinová, marhuľová alebo ríbezľová, alebo použite kvalitný slivkový lekvár .

Zmiešajte strúhaný kokos s kondenzovaným mliekom a trochou vanilkového extraktu, aby ste vytvorili hustú kokosovú náplň .

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu