Ako oslavujú Vianoce v Indii? Poďte s nami spoznať indické zvyky, dekorácie a vianočnú kuchyňu.

Ako oslavujú v Indii Vianoce?

Kto Indom nosí darčeky?

Pečie sa u nich pečivo alebo iný tradičný pokrm ako u nás?

India je úplne iná krajina ako tá naša. Spoznajte s nami ich zvyklosti, tradície aj kuchyňu.

Možno tu nájdete aj zaujímavú inšpiráciu ako tie vaše Vianoce trošku ozvláštniť.

Ideme sa pozrieť na indické Vianoce!

Kedy sa oslavujú Vianoce v Indii

Vianoce sa v Indii oslavujú 25. decembra.

V Indii je iba 2.3 % kresťanov z celkového počtu obyvateľstva. Preto sú pre Indiu menším sviatkom. Myslíte si, že 2.3% je málo. India má 1 miliardu obyvateľov, takže indické Vianoce oslavuje 25 miliónov Indov. Čo je v našom meradle vlastne veľa.

Kolíska kresťanskej viery je v meste Mumbai a štáte Goa. V malom štáte Goa tvoria 26 % obyvateľstva práve kresťania. Mnoho kresťanov z mesta Mumbai pochádza práve z tohto štátu.

Aké zvyky a tradície majú Indovia na Vianoce

Tak ako u nás sa v Indii vianočné prípravy riešia mesiac pred Štedrým dňom. Upratuje sa a zdobia sa domy.

Najočakávanejšou udalosťou indických Vianoc je Polnočná omša. Omše sa zúčastňuje celá rodina. Indovia si po omši vymieňajú darčeky a je tu množstvo ich typických dobrôt. Obvykle jedlá s karí a tiež sladkosti. Najznámejšia je slivková torta.

Mangové listy sú tradičné vianočné dekorácie. Listy z manga sú v Indii považované za sväté. Na dekoráciu sa teda používajú len pri sviatočných udalostiach.

Zdroj: Indiachronicles.com

Kto nosí v Indii vianočné darčeky

Na Štedrý deň nosí vianočné darčeky otec Vianoc. V Indii sa mu hovorí rôzne, napríklad: Christmas Baba, Christmas Thatha alebo Nathal Bua. Ako Santa Claus má povoz, ktorý je ťahaný koňmi (oproti sobom).

Aké sú vianočné dekorácie v Indii

Indovia si spravidla neobstarávajú špeciálny vianočný strom. Ozdobia si akýkoľvek strom alebo krík, ktorý majú práve doma. Najčastejšie to býva strom banánu alebo manga.

Niektoré rodiny si kúpia umelý ihličnatý strom. Zdobia ho rôznymi indickými ornamentmi a bielou vlnou, ktorá napodobňuje sneh.

Na zdobenie vnútorných častí a dverí domu Indovia na Vianoce používajú mangové a banánové listy. Zavesia ich k sebe a vytvoria ozdobnú reťaz.

Na dvere tiež vešajú dekoráciu z mangových listov a z afrikánov. Viac listov z manga obviažu afrikánom a zavesia za seba na povrázok. Táto dekorácia sa volá sa Toran .

Ako ďalšie dekorácie používajú v Indii rôzne olejové a elektrické lampy a papierové lucerny. V kostoloch tiež zdobia stolíky a okná lampami, aby navodili vianočnú atmosféru.

Podobne ako u nás, je v Indii populárna rastlina vianočná hviezda. Táto rastlina zdobí mnoho kostolov práve na polnočnej omši.

Indovia majú v obľube aj betlehemy. Vytvárajú si ich ako doma, tak vonku na záhrade. Používajú veľké sochy, piesok, kamene a rôzne rastliny na dekoráciu. Občas sa tam vyhlasujú aj súťaže, kto má najkrajší betlehem. Socha malého Ježiška sa pridá až na Štedrý deň.

Aké vianočné pokrmy sa v Indii pripravujú

V Indii je množstvo variácií na typické jedlá. Každý má nejaký ten svoj rodinný recept.

Vo veľkej obľube sú rôzne kari, sladké chleby a sladkosti. Niektoré sú podobné ako naše pečivo.

V obľube majú banánové chipsy, Neureos – vyprážané pečivo plnené sušeným ovocím a kokosom, Dodol – karamelový cukrík s kokosom a kešu a Kidiyo – vyprážané šišky obalené v cukre.

V Indii majú aj vianočný puding – Kheer. Väčšinou sa pripravuje z ryže, vermicelli rezancov alebo z ovsených vločiek. Najčastejšie sa varí práve z ryže.

Poďte sa s nami pozrieť na indický recept na sladkosť – Dodol. Môžete tým ozvláštniť vaše tradičné vianočné pečivo!

Dodol

Suroviny

na 9-10 ks budete potrebovať:

  • 1.5 hrnčeka kokosového mlieka
  • 1.5 hrnčeka ryžovej múky
  • 1 hrnček palmového cukru
  • pol hrnčeka cukru
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžica ryže

Postup

  • V hlbšej panvici opražte ryžu zľahka dohneda. Dajte bokom a nechajte vychladnúť. Potom ryžu rozmixujte na prášok.
  • Do panvice dajte oba cukry, vodu, kokosové mlieko a ryžovú múku. Zmes pozvoľna varte a miešajte kým nezhustne
  • Do zmesi pridajte rozomletú ryžu a zmes takto varte cca 1 hodinu na miernom plameni.
  • Akonáhle je konzistencia zmesi hustá asi ako karamel, nalejte ju do papierom na pečenie vystlaného plechu. Nechajte vychladnúť
  • Pred servírovaním rozkrájajte Dodol na menšie kocky. Cukríky sú veľmi sladké, preto sa odporúča pripraviť si na to šálku čierneho čaju.
Zdroj: Asianinspiration.com.au

Vo všetkých krajinách sveta sa oslavujú Vianoce rôzne. Občas je zaujímavé spoznať, ako ich prežívajú inde. Môžeme sa niečo dozvedieť, ale aj sa nechať inšpirovať!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu