Ako sa oslavujú tradičné francúzske Vianoce? Kto je Père Noël a čo je to Réveillon?

Rovnako ako vo všetkých európskych štátoch, aj vo Francúzsku sú Vianoce najslávnostnejším obdobím roka.

Nájdete počas štedrovečerného jedla na stole žabie stehienka alebo niečo iné?

A prečo sa polievajú čerešňové polienka červeným vínom?

Poďme sa pozrieť, čo všetko prináša Vianoce vo Francúzsku.

Adventný čas vo Francúzsku

Vianočná atmosféra začína vo Francúzsku ešte pred príchodom decembra s veľmi obľúbenou tradíciou adventných kalendárov.

Deti dostávajú kalendáre pred decembrom, takže môžu netrpezlivo očakávať 1. decembra, kedy otvoria svoje prvé okienko, v ktorom sa obvykle skrýva čokoláda.

Rovnako ako na Slovensku aj vo Francúzsku sú súčasťou adventu vianočné trhy.

Na námestiach miest v celom Francúzsku sú postavené očarujúce drevené chaty zdobené svetlami a ornamentami, všetky predávajú miestne remeselné výrobky a tradičné francúzske jedlá.

A aké by to boli francúzske adventné trhy bez vína? Obľúbené je francúzske varené víno zvané vin chaud rouge.

Pre niektoré rodiny začína obdobie rozdávania darčekov 6. decembra, teda na Mikuláša. V predvečer sviatku svätého Mikuláša si francúzske deti obujú topánky pri vianočnom stromčeku a spievajú pesničky alebo počúvajú príbehy o svätom Nickovi.

Ráno sa všetky dobré deti prebudia a nájdu svoje topánky naplnené sladkosťami. Ak sú na zozname neposlušných detí, dostanú zväzok vetvičiek so stuhou!

Kto nosí darčeky vo Francúzsku?

Francúzskym deťom nosí darčeky Otec Vianoc, francúzsky Père Noël a na Štedrý deň cestuje po celom svete a rozdáva darčeky. Môžeme si ho predstaviť ako fúzatého deduška s dlhými bielymi vlasmi v červenom oblečku.

Predtým bolo zvykom, že francúzske deti naplnili svoje topánky mrkvou pre osla Père Noëla a položili ich ku krbu, a na oplátku ich mali ráno naplnené darčekmi. Dnes už majú svoju nádielku pod vianočným stromčekom.

Pere Noël zlieza komínom, aby nechal darčeky pre dobré deti, ktoré sa ráno 25. decembra zbehnú k stromčeku, aby sa pozreli, čo im Père Noël priniesol.

Niektoré rodiny otvárajú darčeky už večer 24. decembra po tom, čo zjedia štedrovečernú večeru alebo čo sa vrátia z vianočnej omše.

Na celom svete je vianočnou tradíciou písať Ježiškovi – ale vo Francúzsku odpisuje. Krajina v roku 1962 prijala zákon, podľa ktorého deti, ktoré napísali list Père Noëlovi, musia dostať pohľadnicu späť.

Poštové služby to udržujú po štyri desaťročia a zodpovedajú tisícom detí menom Père Noëla.

Réveillon alebo tradičné francúzske štedrovečerné jedlo

Premýšľate, čo sa je vo Francúzsku na Vianoce? Réveillon je jednou z francúzskych vianočných tradícií. Je to najväčšie jedlo Vianoc, ktoré sa je v podvečer Štedrého dňa. Jedlo sa zvyčajne podáva pred alebo po polnočnej omši.

Pred hlavným jedlom sa podáva predjedlo, obvykle to býva foie gras, kaviár, údený losos alebo ustrice.

V Savojských Alpách môžete zase ochutnať lahodné syrové pokrmy, ako je fondue alebo raclette.

Hlavným jedlom býva hydina, najčastejšie morka, obvykle podávaná so sezónnou gaštanovou plnkou. Niektoré rodiny volia ako štedrovečernú večeru bravčovú pečienku, stehno alebo dokonca zverinu.

Čo by to bolo za hostinu bez sladkej bodky? Obľúbenými dezertmi sú všetky druhy čokolády, nugátu a ovocia, ale naozaj slávnostný dezert je Bûche de Noël alebo vianočné poleno. Je to čokoládová piškótová roláda v tvare polena, ktorý pochádza z 19. storočia.

V Provence sa tradične podáva na Štedrý deň dokonca 13 dezertov.

Pre Francúzov je veľmi dôležité, aby ich vianočný jedálenský stôl vyzeral mimoriadne elegantne a príjemne. Je bežné položiť na stôl tri svietniky, ktoré predstavujú Trojicu. Zaujímavou francúzskou vianočnou tradíciou je, že Francúzi zaväzujú konce obrusu, aby sa diabol nedostal pod stôl.

Ak ste niekedy počuli o francúzskom zvyku jesť pomaly a zhovievavo, Réveillon je najlepším príkladom. Večera môže trvať hodiny a priatelia a rodina si navzájom užívajú spoločnosť pri dobrom jedle a skvelom víne.

Zdroj: swissmilk.ch

Pálenie čerešňového dreva a ďalšie francúzske tradície a zvyky

Po celej krajine uvidíte adventné vence, ktoré sú vyrobené z konárov jedle a borovíc a ozdobené červenými mašľami a šiškami.

Ak sa chcete pozrieť na najväčší adventný veniec vo Francúzsku, vydajte sa do ohromujúcej štrasburskej katedrály!

Jednou z francúzskych vianočných tradícií je pálenie čerešňového polena v krbe. Starou tradíciou je, že poleno sa na Štedrý večer nosilo do domu a polievalo sa červeným vínom, aby poleno pri horení príjemne voňalo. Je zvykom, že poleno a sviečky sa nechajú horieť celú noc.

Vo francúzskych domácnostiach pripravia cez noc vždy nejaké občerstvenie, pre prípad, že okolo v noci prejdú Mária a Ježiško.

Zo všetkých vianočných ozdôb sú Crèche de Noël, čiže Betlehem, jednou z najdôležitejších. Nie sú to obyčajné betlehemy – nájdete tu celé dediny a mnoho rôznych postavičiek, ako je mäsiar, pekár alebo policajt, všetko postavené okolo klasických jasličiek.

Zdroj: midilibre.fr

Miestne si figúrky kupujú na vianočných trhoch a svoj Betlehem vystavujú vo svojom dome až do 2. februára. V mestách po celom Francúzsku dokonca nájdete jasle v životnej veľkosti alebo reprodukcie narodenia Ježiša so živými hercami.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu