Luxusné recepty na vianočné pusinky tak, ako ich nepoznáte. Inšpirujte sa!

Krehučké pusinky patria medzi obľúbené druhy vianočných cukroviniek a to pre svoju ľahkú prípravu, nádherný vzhľad a delikátnu chuť.

Preto sme pre vás vybrali 6 najkrajších a najlahodnejších receptov na snehové pusinky z bielkov, ktorým nebudete môcť odolať.

Nezabudli sme ani na vegánov!

Aj tí si u nás prídu na svoje.

Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!

Peprmintové pusinky z bielkov

Keď vianočné snehové pusinky dochutíte trochou mätového extraktu a ozdobíte prúžkami červeného farbiva, vznikne vám tento skvost, ktorý nielen že krásne vyzerá, ale aj skvele chutí.

Čo budete potrebovať:

  • 3 bielky izbovej teploty
  • ¼ lyžičky vínneho kameňa
  • ¼ lyžičky mätového extraktu
  • ⅛ lyžičky soli
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • červené potravinárske farbivo bez chuti

Postup:

  • Predhrejte rúru na 95 stupňov Celzia.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • V miske stolného mixéra alebo vo veľkej mise šľahajte bielky, vínny kameň, mätový extrakt a soľ na strednú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Postupne pridávajte po jednej lyžici cukor a šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Na vnútornú stranu plastového zdobiaceho vrecka s guľatou špičkou naneste pomocou štetca pruhy červeného farbiva.
  • Vrecko naplňte našľahanou zmesou a na plech nanášajte pusinky.
  • Pečte 90 minút alebo kým pusinky nestuhnú.
  • Vypnite rúru a nechajte dvierka rúry mierne otvorené po dobu 60 minút.
  • Vyberte z rúry, nechajte úplne vychladnúť a podávajte.
Červené pusinky na táckach.
www.organizedisland.com

Vegánske vianočné pusinky

Luxusné snehové pusinky je možné pripraviť aj bez bielkov a to za pomoci aquafaby, čo je nálev z varenej cíceru. Ich príprava síce vyžaduje trochu cviku, ale s naším receptom si s tým hravo poradíte.

Čo budete potrebovať:

  • 250 – 350 ml aquafaby (nesolené)
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vínneho kameňa
  • 2 kvapky zeleného gélového potravinárskeho farbiva
  • mätový extrakt (voliteľne)
  • cukrové zdobenie

Postup:

  • Nalejte aquafabu do hrnca a na miernom plameni ju priveďte do varu.
  • Redukujte cca 15 minút a počas toho aquafabu občas premiešajte.
  • Cieľom je zredukovať aquafabu o cca polovicu (na 150 ml)
  • Po zredukovaní nalejte aquafabu do odmerky, aby ste sa uistili, že bola naozaj zredukovaná na 150 ml.
  • Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Vyložte plech papierom na pečenie a predhrejte rúru na 80 °C.
  • Vychladnutú aquafabu vložte do misy stolného mixéra spolu s vínnym kameňom a šľahajte na strednom stupni 10 minút.
  • Akonáhle zmes bude tvoriť mäkké vrcholy, po lyžiciach do nej preosievajte krupicový cukor.
  • Potom ešte 3 minúty šľahajte.
  • Akonáhle zmes bude tvoriť pevné vrcholy, pomaly pridávajte práškový cukor.
  • Pridajte 2 kvapky zeleného potravinárskeho farbiva a trochu mätového extraktu, ak používate.
  • Do zdobiaceho vrecka s 10 mm hviezdicovou špičkou pridajte pusinky.
  • Na plech tvorte pusinky v tvare vianočných stromčekov.
  • Ozdobte cukrovým zdobením.
  • Pusinky dajte do rúry na 2 hodiny vysušiť.
  • Nechajte cez noc vychladnúť.
  • Pokiaľ sú pusinky stále príliš mäkké, pečte ďalších 30 minút.
  • Nechajte si chutiť!
Pusinky v tvare vianočných stomčekov.
www.projectveganbaking.com

Vianočné pusinky s lieskovými orechmi

Snehové pusinky z bielkov sú samy o sebe dosť sladké. Pokiaľ k nim však pridáte lieskové orechy, nielen že im dodajú príjemnú orieškovú chuť, ale aj o niečo zníži ich sladkosť. Navyše sú božsky chrumkavé!

Čo budete potrebovať:

  • 4 bielky
  • 1 šálka cukru
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1 šálka ľahko opražených lieskových orechov, nahrubo nasekaných + 1/4 šálky ľahko opražených nasekaných lieskových orieškov (na posypanie každej pusinky)

Postup:

  • Zadnú stranu plechu s rozmermi 30 x 45 cm vyložte papierom na pečenie.
  • Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia a rošt dajte doprostred.
  • Do dôkladne vyčistenej misky dajte vaječné bielky a uistite sa, že sa do nich nedostalo ani trochu žĺtka.
  • Do tekutého bielka pridajte 1 šálku cukru a štipku soli a šľahajte na vysoké otáčky asi 15 minút.
  • Pokiaľ používate ručný mixér, môže to trvať o 5-10 minút dlhšie.
  • Akonáhle začnete bielky šľahať, budú veľmi husté a tekuté, ale ako budete pokračovať v šľahaní, budú bielky pomaly nadobúdať na objeme a začnú byť lesklé a perleťové.
  • Nasekajte nahrubo 1 šálku lieskových orechov.
  • Pokiaľ plánujete pusinky dávať do zdobiaceho vrecka so špičkou, budete musieť orechy nasekať veľmi jemne, aby špičku neupchali.
  • Do vyšľahaných bielkov pridajte nasekané kúsky lieskových orieškov.
  • Opatrne zapracujte lieskové orechy do bielkov s minimálnym počtom ťahov.
  • Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou špičkou „open star“.
  • Vrecko naplňte lieskovoorieškovými pusinkami.
  • Na papier na pečenie nanášajte pusinky vo vzdialenosti od seba cca 2,5 – 4 cm, prípadne namiesto zdobiaceho vrecka môžete použiť dve lyžice.
  • Voliteľne môžete pusinky posypať ďalšími nasekanými lieskovými orieškami.
  • Pečte v predhriatej rúre 2 hodiny.
  • Ak chcete skontrolovať, či sú pusinky hotové, vyberte jednu pusinku a rozlomte ju napoly.
  • Nechajte vychladnúť a skontrolujte stred.
  • Pokiaľ je stred suchý, sú pusinky hotové.
  • Vypnite rúru a nechajte dvierka rúry pootvorené vložením varešky do škáry.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Dobrú chuť!
Dve lieskovoorieškové pusinky, ktoré držia ruka.
www.letthebakingbegin.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na vianočné pusinky z mandlí . Určite si pochutnáte!

Kokosové pusinky z bielkov

Na tento český vianočný recept potrebujete iba 3 suroviny a pritom chutí tak lahodne! Pusinky s kokosom sú vo vnútri nádherne vzdušné a zvonku chrumkavé. Pravdepodobne ich poznáte pod názvom „kokosky“.

Čo budete potrebovať:

  • 2 bielky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g strúhaného kokosu (nesladeného)

Postup:

  • Pripravte si dva nerezové hrnce, jeden o niečo väčší ako druhý.
  • Do väčšieho hrnca nalejte asi 2,5 cm vody.
  • Umiestnite menší hrniec do spodného väčšieho hrnca; dno horného hrnca sa nesmie dotýkať vodnej hladiny.
  • Umiestnite oba hrnce na sporák a zapnite ho na vysokú teplotu.
  • Akonáhle sa voda začne variť, stúpajúca para ohreje horný hrniec.
  • Keď bude hrniec horúci, stiahnite plameň na minimum a nechajte vodu len variť.
  • Do horného hrnca nalejte bielky a začnite šľahať ručným elektrickým šľahačom.
  • Šľahajte najprv pomaly, potom zvyšujte rýchlosť.
  • Súčasne pridajte cukor.
  • Sledujte teplotu v hrnci, aby nebola príliš vysoká; bielky by sa začali variť.
  • Teplota bielkov by mala byť asi taká, že keď do nich vložíte prst, bude príjemne teplý.
  • Šľahajte, kým sa cukor nerozpustí a hmota z bielkov nie je stuhnutá a krásne lesklá.
  • Zložte horný hrniec s bielkami a vmiešajte strúhaný kokos.
  • Zmes ručne premiešajte.
  • Povrch plechu, najmä po obvode, zľahka potrite tukom.
  • Na plech dajte papier na pečenie a zatlačte ho dole.
  • Tukový základ zaistí, že sa papier dobre prilepí.
  • Potom papier na povrchu potrite tukom a poprášte múkou.
  • Pusinky sa neprichytia ku dnu a po upečení sa dajú bez problémov zložiť z papiera.
  • Dvomi lyžicami tvarujte zo zmesi našľahaných bielkov malé kopčeky kopčeky s priemerom asi 4 cm.
  • Pečte v rúre predhriatej rúre na 170 °C po dobu 5 minút.
  • Potom znížte teplotu rúry na 130 ° C a pečte ďalších 15 minút, kým nie sú pusinky navrchu ľahko zlaté.
  • Užite si to!
Pusinky s kokosom na tanieri.
www.cooklikeczechs.com

Máme pre vás aj ďalšie originálne recepty na vianočné pusinky s kokosom . Vyskúšajte ich všetky!

Škoricové pusinky bez cukru

Aj pusinky si môžete pripraviť v nízkosacharidovom variante. Stačí namiesto cukru použiť stéviu! A razom máte pečivo, ktoré je keto, nízkokalorické, bezlepkové a ešte ku všetkému skvele chutí.

Čo budete potrebovať:

  • 2 vaječné bielky
  • ⅛ lyžičky vínneho kameňa
  • ½ šálky stévie
  • ½ lyžičky vanilky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška

Postup:

  • Predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
  • V stolnom mixéri šľahajte na strednej rýchlosti bielky s vínnym kameňom, kým zmes nezačne peniť.
  • Do spenenej zmesi po jednej lyžici pridávajte stéviu a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Pridajte vanilku, škoricu a muškátový oriešok a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Preneste zmes do zdobiaceho vrecka so špičkou a na plech tvorte cca 2,5 cm pusinky vo vzdialenosti 2,5 cm od seba.
  • Pusinky pečte jednu hodinu.
  • Potom nechajte dvierka rúry zatvorené, vypnite rúru a nechajte pusinky stuhnúť.
  • To môže trvať jednu až osem hodín v závislosti od toho, ako chrumkavé pusinky máte radi.
  • Nechajte si chutiť!
Pusinky so škoricou v mištičke, a ruka, ktoré si ich naberá.
www.thesugarfreediva.com

Chcete aj ďalšie recepty na krehké vianočné pusinky so škoricou ? Vyberte si napríklad variant plnený jablčným snehom alebo s praženými lieskovými orieškami!

Vianočné snehové pusinky s čokoládou

Pusinky z bielkov sú samy o sebe dokonalými cukrovinkami, ktoré je ťažké nemilovať. Skúste do nich navyše pridať horkú čokoládu, ktorá ich povýši ešte o ďalší level vyššie! Pusinky totiž budú ľahučké a vzdušné, ale čokoláda im dodá tú správnu dekadenciu.

Čo budete potrebovať:

  • 3 bielky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 lyžičky vínneho kameňa
  • 1 lyžička mandľového alebo vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky horkej čokolády

Postup:

  • Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • V stolnom mixéri s nástavcom na šľahanie (môžete použiť aj ručný mixér) šľahajte bielky na strednú rýchlosť, kým nespení.
  • Pridajte vínny kameň a zvýšte rýchlosť na vysokú.
  • Postupne po 1-2 polievkových lyžiciach pridávajte cukor az bielkov ušľahajte tuhý sneh lesklého vzhľadu.
  • Pridajte extrakt a šľahajte ešte jednu minútu, aby bol všetok cukor a extrakt zapracovaný.
  • Naberajte vyšľahané bielky po plných polievkových lyžiciach na plech vo vzdialenosti cca 2,5 cm od seba.
  • Čokoládu ohrievajte v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch, kým sa úplne nerozpustí.
  • Na každú pusinku naneste malý kopček čokolády a pomocou špáradla čokoládu do pusinky vmiešajte.
  • Pečieme pri 100 stupňoch Celzia 1 hodinu.
  • Nechajte úplne vychladnúť na plechu a potom pusinky opatrne zlúpnite z papiera na pečenie.
  • Vo vzduchotesnej nádobe vydrží 3 – 4 dni.
Pusinky s čokoládovými vírmi na tanieriku.
www.casualfoodist.com

Tak to by bolo vianočné pečivo. A ako ste na tom tento rok s darčekmi? Máme pre vás recenzie najlepších darčekových boxov , ktoré rozjasnia každé Vianoce!

A ako sa vám naše dnešné recepty na snehové pusinky z bielkov páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu