Mrkvové vianočné pečivo je jednoduché na prípravu, a navyše skvele chutí!
Chcete cez Vianoce maškrtiť, ale pri každom súste máte výčitky svedomia?
Nahraďte klasické pečivo tým z mrkvy, pochutnajte si a zároveň svojmu telu doprajte, v zimnom období, potrebné vitamíny.
Inšpirujte sa našimi receptami s minimom cukru a prestaňte cez Vianoce zbytočne priberať!
Klasické mrkvové vianočné pečivo
Jedná sa o pečivo, ktorému dodáva príjemnú sladkastú chuť, nie med alebo cukor, ale mrkva.
Ak máte radi mrkvové pečivo s marmeládou, môžete hotové pečivo na záver ozdobiť podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie
- 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 300 g celozrnnej pšeničnej múky
- 250 g masla
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- práškový cukor na obalenie
- plátky alebo celé mandle
- marmeláda podľa chuti
Postup
- Múku s kypriacim práškom preosejte.
- Maslo zmiešajte s nastrúhanou mrkvou a vmiešajte do múky.
- Vytvorte vláčne cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť.
- Odpočinuté cesto vyvaľkajte a pomocou formičiek z neho vykrajujte ľubovoľné tvary (hviezdičky, stromčeky a pod.)
- Každý kúsok ozdobte mandľou a pečte na 180 °C asi desať minút.
- Ešte horúce mrkvové vianočné pečivo môžete obaliť v práškovom cukre.
![Mrkvové vianočné pečivo, na papieri na pečenie, ktoré je osladené mrkvou, nie cukrom.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/vianocne-cukrovi-z-mrkvy.jpg)
Mrkvové sušienky s citrónom a zázvorom
Nasledujúci recept na vianočné mrkvové pečivo zo špaldovej múky je medzi ostatnými sladkosťami príjemnou zmenou. Je totiž príjemne osviežujúca vďaka citrónovej kôre a pikantná vďaka zázvoru.
Ingrediencie
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 250 g masla
- 1 kypriaci prášok
- citrónová kôra z ½ citróna
- kúsok koreňa zázvoru (zhruba 2 cm)
Postup
- Nastrúhanú mrkvu zmiešajte so zmäknutým maslom.
- Prisypte múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a olúpaný, najemno nastrúhaný, zázvor.
- Vypracujte cesto a dajte ho na 10 minút odpočinúť.
- Z odpočinutého cesta tvarujte malé sušienky, prípadne použite špeciálne sušienkové vykrajovače.
- Cukrovinky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Sušienky pečte zhruba 10 minút na 180 °C.
Špaldová múka nie je v žiadnom prípade vhodná pre ľudí s alergiou na lepok! Ak máte v pláne upiecť bezlepkové mrkvové pečivo, je potrebné zvoliť bezlepkovú múku, ako je napríklad múka pšeničná, pohánková, ryžová alebo kukuričná.
![Zdravé mrkvové sušienky s citrónovou kôrou a zázvorom.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/celozrnne-mrkvove-susenky-so-zazvorom-a-citronom.jpg)
Zobraziť viac receptov
Vianočné mrkvové rožky
Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Skúste ich tentoraz nahradiť chutnými mrkvovými rožkami, ktoré vaše Vianoce ozvláštnia.
Ingrediencie
- 150 g polohrubej múky (časť múky je možné nahradiť zdravším variantom)
- 100 g mrkvy
- 125 g masla
- 1 vajce
- 25 g trstinového cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- práškový cukor na obalenie s trochou vanilkového cukru na prevoňanie (môžete použiť aj sušené sójové mlieko)
Postup
- Múku preosejte do misy spolu s kypriacim práškom.
- Pridajte zmäknuté maslo, cukor, vajcia a mrkvu, ktorú máte nastrúhanú najemno.
- Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho 1 hodinu odpočinúť.
- Z odležaného cesta tvorte rožky. Na uľahčenie práce môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať z neho polmesiačiky.
- Pečivo poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho pri teplote 180 °C asi 20 minút.
- Ešte horúce rožtečky obaľte v cukre. Ak chcete vytvoriť zdravšiu verziu, zvoľte sušené sójové mlieko.
- Rožky uložte do krabice a nechajte ich niekoľko dní odležať.
- Ako ďalší variant je možné pripraviť mrkvové rožky s lekvárom, pri ktorých budete postupovať rovnako, len ich vnútro navyše vyplníte lekvárom.
![Vianočné mrkvové rožky na plechu, posypané práškovým cukrom s prímesou vanilkového cukru.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/vianocne-mrkvove-rohlicky-1024x682-1.jpg)
Ak máte radi lekvár, inšpirujte sa chutným receptom na jamkové cukrovinky s lekvárom.
Vianočné mrkvové bochníky
Nápadité vianočné pečivo sú zdravé mrkvové bochníky. Recept je rýchly a môžete ho využiť nielen na Vianoce.
Bochníčky pripomínajú sušienky z mrkvy, ktoré môžete pripravovať počas celého roka a podávať ich môžete nielen ako vianočné pečivo, ale aj ako dobrotu ku káve alebo čaju.
Výhodou tiež je, že sa jedná o hrnčekové mrkvové pečivo, kedy nemusíte ingrediencie vážiť.
Ingrediencie
- 1,5 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka polohrubej múky
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (nechajte rozpustiť) ¼ šálky cukru kryštál
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 1 zväzok mrkvy (nastrúhajte asi 6 ks)
- ½ šálky nasekaných orechov
- ½ lyžičky vanilkového cukru
Postup
- V miske zmiešajte ovos, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ.
- V inej miske zmiešajte maslo spoločne s cukrom. Pridajte vajcia a všetko dobre rozšľahajte.
- Do zmesi pridajte mrkvu s orechmi a všetko zamiešajte.
- Obsahy oboch misiek zmiešajte dohromady a miešajte do doby, než sa všetko pekne prepojí.
- Misku prikryte utierkou a nechajte odpočívať najmenej 2 hodiny.
- Rozohrejte si rúru na 180 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, na plech s papierom na pečenie, pomocou lyžice, pokladajte rovnako veľké kôpky cesta (cca 1,5 lyžice na jeden bochník).
- Pečte 8-10 minút.
Neradi vážite ingrediencie a radi pečiete za pomoci hrnčekov? Pozrite sa na naše ďalšie recepty na hrnčekové vianočné pečivo.
![Štyri kusy črepníkových mrkvových cukroviniek na bielom tanieri.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/mrkvove-vianocne-susenky.jpg)
Mrkvové šatôčky
Mrkvové šatôčky nemusíte piecť iba cez rok. Môžete z nich vytvoriť veľmi zaujímavé a neobvyklé vianočné mrkvové pečivo.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky (môžete zvoliť aj zdravší variant, ako je napríklad múka špaldová alebo celozrnná)
- 250 g rastlinného tuku (napríklad tuk značky Hera)
- 5 väčších mrkiev (nastrúhajte najemno)
- 1 prášok do pečiva
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a pripravte cesto.
- Cesto vložte do chladničky a nechajte ho oddýchnuť.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a odležané cesto vyvaľkajte. Výška cesta by mala zodpovedať cca 0,5 cm.
- Z cesta vykrajujte štvorčeky s rozmermi cca 5×5 cm.
- Štvorčeky vyplňte lekvárom, tvarohom alebo marmeládou. Čím mrkvové šatôčky naplníte, je čisto na vás.
- Naplnené šatôčky prehnite vždy v protiľahlých rohoch a potom ich vložte na vymastený plech.
- Pečte asi 30 min, kým šatôčky nezačnú ružovať.
- Akonáhle ich vyberiete z rúry, posypte ich cukrom s prímesou vanilkového cukru.
- Môžete podávať.
![Mrkvové šatôčky s lekvárom v krištáľovej mise.](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/06/mrkvove-satecky-1.jpg)
Ak chcete piecť zdravšie, môžete sa inšpirovať recepty na pečivo zo špaldovej múky.
Ako ste sa mohli presvedčiť, výroba mrkvových vianočných cukroviniek nie je žiadna veda.
Urobte niečo pre svoje zdravie a nahraďte, pre raz, klasické pečivo vianočným pečivom z mrkvy.
Uvidíte, že vám bude chutiť a zároveň zožnete úspech aj u svojej rodiny a priateľov.