5 jednoduchých a chutných receptov na vianočné pečivo z mrkvy. Inšpirujte sa!

Mrkvové vianočné pečivo je jednoduché na prípravu, a navyše skvele chutí!

Chcete cez Vianoce maškrtiť, ale pri každom súste máte výčitky svedomia?

Nahraďte klasické pečivo tým z mrkvy, pochutnajte si a zároveň svojmu telu doprajte, v zimnom období, potrebné vitamíny.

Inšpirujte sa našimi receptami s minimom cukru a prestaňte cez Vianoce zbytočne priberať!

Klasické mrkvové vianočné pečivo

Jedná sa o pečivo, ktorému dodáva príjemnú sladkastú chuť, nie med alebo cukor, ale mrkva.

Ak máte radi mrkvové pečivo s marmeládou, môžete hotové pečivo na záver ozdobiť podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie

  • 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
  • 300 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 250 g masla
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
  • práškový cukor na obalenie
  • plátky alebo celé mandle
  • marmeláda podľa chuti

Postup

  1. Múku s kypriacim práškom preosejte.
  2. Maslo zmiešajte s nastrúhanou mrkvou a vmiešajte do múky.
  3. Vytvorte vláčne cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť.
  4. Odpočinuté cesto vyvaľkajte a pomocou formičiek z neho vykrajujte ľubovoľné tvary (hviezdičky, stromčeky a pod.)
  5. Každý kúsok ozdobte mandľou a pečte na 180 °C asi desať minút.
  6. Ešte horúce mrkvové vianočné pečivo môžete obaliť v práškovom cukre.

Mrkvové vianočné pečivo, na papieri na pečenie, ktoré je osladené mrkvou, nie cukrom.
Zdroj: iReceptar.sk

Mrkvové sušienky s citrónom a zázvorom

Nasledujúci recept na vianočné mrkvové pečivo zo špaldovej múky je medzi ostatnými sladkosťami príjemnou zmenou. Je totiž príjemne osviežujúca vďaka citrónovej kôre a pikantná vďaka zázvoru.

Ingrediencie

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
  • 250 g masla
  • 1 kypriaci prášok
  • citrónová kôra z ½ citróna
  • kúsok koreňa zázvoru (zhruba 2 cm)

Postup

  1. Nastrúhanú mrkvu zmiešajte so zmäknutým maslom.
  2. Prisypte múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a olúpaný, najemno nastrúhaný, zázvor.
  3. Vypracujte cesto a dajte ho na 10 minút odpočinúť.
  4. Z odpočinutého cesta tvarujte malé sušienky, prípadne použite špeciálne sušienkové vykrajovače.
  5. Cukrovinky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Sušienky pečte zhruba 10 minút na 180 °C.

Špaldová múka nie je v žiadnom prípade vhodná pre ľudí s alergiou na lepok! Ak máte v pláne upiecť bezlepkové mrkvové pečivo, je potrebné zvoliť bezlepkovú múku, ako je napríklad múka pšeničná, pohánková, ryžová alebo kukuričná.

Zdravé mrkvové sušienky s citrónovou kôrou a zázvorom.
zdroj: pinterest.ca

Vianočné mrkvové rožky

Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Skúste ich tentoraz nahradiť chutnými mrkvovými rožkami, ktoré vaše Vianoce ozvláštnia.

Ingrediencie

  • 150 g polohrubej múky (časť múky je možné nahradiť zdravším variantom)
  • 100 g mrkvy
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 25 g trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • práškový cukor na obalenie s trochou vanilkového cukru na prevoňanie (môžete použiť aj sušené sójové mlieko)

Postup

  1. Múku preosejte do misy spolu s kypriacim práškom.
  2. Pridajte zmäknuté maslo, cukor, vajcia a mrkvu, ktorú máte nastrúhanú najemno.
  3. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho 1 hodinu odpočinúť.
  4. Z odležaného cesta tvorte rožky. Na uľahčenie práce môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať z neho polmesiačiky.
  5. Pečivo poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho pri teplote 180 °C asi 20 minút.
  6. Ešte horúce rožtečky obaľte v cukre. Ak chcete vytvoriť zdravšiu verziu, zvoľte sušené sójové mlieko.
  7. Rožky uložte do krabice a nechajte ich niekoľko dní odležať.
  8. Ako ďalší variant je možné pripraviť mrkvové rožky s lekvárom, pri ktorých budete postupovať rovnako, len ich vnútro navyše vyplníte lekvárom.

Vianočné mrkvové rožky na plechu, posypané práškovým cukrom s prímesou vanilkového cukru.
Zdroj: devceuplotny.cz

Ak máte radi lekvár, inšpirujte sa chutným receptom na jamkové cukrovinky s lekvárom.

Vianočné mrkvové bochníky

Nápadité vianočné pečivo sú zdravé mrkvové bochníky. Recept je rýchly a môžete ho využiť nielen na Vianoce.

Bochníčky pripomínajú sušienky z mrkvy, ktoré môžete pripravovať počas celého roka a podávať ich môžete nielen ako vianočné pečivo, ale aj ako dobrotu ku káve alebo čaju.

Výhodou tiež je, že sa jedná o hrnčekové mrkvové pečivo, kedy nemusíte ingrediencie vážiť.

Ingrediencie

  • 1,5 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka polohrubej múky
  • ¾ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky mletého zázvoru
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nesoleného masla (nechajte rozpustiť) ¼ šálky cukru kryštál
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 zväzok mrkvy (nastrúhajte asi 6 ks)
  • ½ šálky nasekaných orechov
  • ½ lyžičky vanilkového cukru

Postup

  • V miske zmiešajte ovos, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ.
  • V inej miske zmiešajte maslo spoločne s cukrom. Pridajte vajcia a všetko dobre rozšľahajte.
  • Do zmesi pridajte mrkvu s orechmi a všetko zamiešajte.
  • Obsahy oboch misiek zmiešajte dohromady a miešajte do doby, než sa všetko pekne prepojí.
  • Misku prikryte utierkou a nechajte odpočívať najmenej 2 hodiny.
  • Rozohrejte si rúru na 180 °C.
  • Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, na plech s papierom na pečenie, pomocou lyžice, pokladajte rovnako veľké kôpky cesta (cca 1,5 lyžice na jeden bochník).
  • Pečte 8-10 minút.

Neradi vážite ingrediencie a radi pečiete za pomoci hrnčekov? Pozrite sa na naše ďalšie recepty na hrnčekové vianočné pečivo.

Štyri kusy črepníkových mrkvových cukroviniek na bielom tanieri.
zdroj: crunchycreamysweet.com

Mrkvové šatôčky

Mrkvové šatôčky nemusíte piecť iba cez rok. Môžete z nich vytvoriť veľmi zaujímavé a neobvyklé vianočné mrkvové pečivo.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky (môžete zvoliť aj zdravší variant, ako je napríklad múka špaldová alebo celozrnná)
  • 250 g rastlinného tuku (napríklad tuk značky Hera)
  • 5 väčších mrkiev (nastrúhajte najemno)
  • 1 prášok do pečiva

Postup

  • Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a pripravte cesto.
  • Cesto vložte do chladničky a nechajte ho oddýchnuť.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C a odležané cesto vyvaľkajte. Výška cesta by mala zodpovedať cca 0,5 cm.
  • Z cesta vykrajujte štvorčeky s rozmermi cca 5×5 cm.
  • Štvorčeky vyplňte lekvárom, tvarohom alebo marmeládou. Čím mrkvové šatôčky naplníte, je čisto na vás.
  • Naplnené šatôčky prehnite vždy v protiľahlých rohoch a potom ich vložte na vymastený plech.
  • Pečte asi 30 min, kým šatôčky nezačnú ružovať.
  • Akonáhle ich vyberiete z rúry, posypte ich cukrom s prímesou vanilkového cukru.
  • Môžete podávať.

Mrkvové šatôčky s lekvárom v krištáľovej mise.
zdroj: italyonmymind.com.au

Ak chcete piecť zdravšie, môžete sa inšpirovať recepty na pečivo zo špaldovej múky.

Ako ste sa mohli presvedčiť, výroba mrkvových vianočných cukroviniek nie je žiadna veda.

Urobte niečo pre svoje zdravie a nahraďte, pre raz, klasické pečivo vianočným pečivom z mrkvy.

Uvidíte, že vám bude chutiť a zároveň zožnete úspech aj u svojej rodiny a priateľov.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu