Recepty na vianočné pečivo so špaldovou múkou. Maškrťte zdravšie!

Vedeli ste, že špalda napomáha dobrému tráveniu?

Navyše zmierňuje či dokonca zabraňuje toľko nepríjemným migrénam.

Má mnoho blahodarných účinkov, preto je obyčajná múka často nahradzovaná práve špaldovou.

Poďte si s nami pripraviť zdravšie verzie vianočných cukroviniek zo špaldovej múky.

Linecké pečivo zo špaldovej múky

Najskôr začneme základnými cukrovinkami, ktoré cez Vianoce nechýbajú snáď v žiadnej domácnosti.

Vianočné linecké pečivo so špaldovou múkou vám zachutí rovnako tak, ako to pečivo, ako ho všetci poznáme.

Budete potrebovať:

  • 100 g svetlej špaldovej múky
  • 175 g celozrnnej špaldovej múky
  • 120 g jemne mletých mandlí
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 200 g trstinového cukru
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajcia
  • citrónová kôra

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr si z chladničky vytiahnite maslo.
  • Akonáhle maslo získa izbovú teplotu, začnite s prípravou.
  • Oba typy múky spolu s práškom do pečiva preosejte.
  • Pridajte trstinový cukor s mandľami, ktoré si môžete na jemno namlieť alebo už hotové kúpiť.
  • Celú sypkú zmes premiešajte aj s citrónovou kôrou.
  • Potom pridajte žĺtok, celé vajcia a maslo.
  • Suroviny zmiešajte v tuhé cesto tak, aby sa nelepilo a na povrchu bolo hladké.
  • Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov.
  • Cesto si rozdeľte na niekoľko kusov, aby sa vám s ním dobre pracovalo.
  • Každý kus vyvaľkajte na 3-5 milimetrov hrubý plát, z ktorého vykrajujte požadované tvary.
  • Tvary skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte asi 8 minút.
  • Akonáhle upečené kúsky vychladnú, začnite ich zlepovať džemom.
linecké pečivo zo špaldovej múky zlepenej marmeládou na tanieri
zdroj foto: https://www.lecker.de

Špaldové pečivo s kokosovým krémom

Tiež každý rok hľadáte nejaké nové vianočné recepty?

Vyskúšajte netradičné linecké pečivo zo špaldovej múky, ktorého chuť podčiarkuje kokosový krém s kakaom.

Budete potrebovať:

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g masla
  • 80 g ryžového sirupu
  • 20 g kakaa
  • citrónovú kôru

Krém:

  • 200 ml kokosového krému
  • 30 g mandľovej múčky
  • 15 g kakaa
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup prípravy:

  • Najskôr preosejte špaldovú múku spolu s kakaom.
  • Potom pridajte ryžový sirup, lyžičku citrónovej kôry a zmäknuté maslo – najlepšie pri izbovej teplote.
  • Vytvorte tuhšie cesto – nehnetajte cesto veľmi dlho.
  • Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 3 hodiny odpočinúť v chladničke.
  • Medzitým si pripravte krém.
  • Kokosový krém otvorte a vyberte tuhú časť.
  • Pridajte kakao, sirup a utrite.
  • Neskôr vmiešajte mandľovú múčku – na jemno pomleté mandle.
  • Hotový krém vložte do chladničky.
  • Cesto rozdeľte na niekoľko častí a z každej časti vyvaľkajte plát hrubý asi 3 milimetre.
  • Vykrajujte tvary, ktoré pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Nezabúdajte na horný diel cukroviniek – vykrojte koliesko, aby vynikol krém (rovnako ako u klasických lineckých cukroviniek s džemom).
  • Plech vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte pri teplote 160 stupňov asi 10 – 15 minút.
  • Upečené linecké pečivo nechajte vychladnúť a kúsky k sebe zlepte krémom.
  • Hotové pečivo skladujte v chladničke.
Zdroj foto: https://thespicetrn.com

Mrkvové pečivo zo špaldovej múky

Budete potrebovať:

  • 300 g špaldovej múky
  • 200 g mrkvy
  • 250 g masla
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • citrónovú kôru
  • zázvor – asi 2 centimetre

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte mrkvu – očistite ju a nastrúhajte.
  • Medzitým si z chladničky vyberte maslo.
  • Akonáhle má izbovú teplotu, zmiešajte ho spolu s nastrúhanou mrkvou.
  • Prisypte preosiatu múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a najemno nastrúhaný zázvor.
  • Vypracujte tuhé cesto, ktoré vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
  • Akonáhle je cesto oddýchnuté, nechajte ho chvíľu vytiahnuté z chladničky.
  • Neskôr ho vyvaľkajte na plát hrubý asi 3-5 milimetrov a vykrajujte požadované tvary sušienok.
  • Pečivo pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Plech vložte do vopred predhriatej rúry a pečte asi 10 minút na 180 stupňov.
mrkvové pečivo zo špaldovej múky
https://amyshealthybaking.coms

Mimochodom toto mrkvové pečivo patrí medzi najrýchlejšie recepty na vianočné pečivo.

Zdravé špaldové sušienky

Pri tomto pečivo využijete nie len múku špaldovú, ale aj pohánkovú bez lepku.

Budete potrebovať:

  • 200 g špaldovej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 veľkú mrkvu
  • 1 lyžičku zmesi korenia – badián, škorica, klinčeky

Postup prípravy:

  • Pripravte si mrkvu, ktorú zbavte nečistôt a najemno ju nastrúhajte.
  • Potom pomeľte korenie – ak ste už nekúpili mletú zmes.
  • Oba druhy múky preosejte a zmiešajte s cukrom a korením.
  • Sypkú zmes poriadne premiešajte.
  • Pridajte zvyšné ingrediencie a vypracujte cesto, ktoré vložte na jednu hodinu do chladničky.
  • Hneď ako je cesto hotové, vytiahnite ho z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote.
  • Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov a plech si vyložte papierom na pečenie.
  • Cesto rozdeľte na niekoľko kúskov a vyvaľkajte plát hrubý asi 3 milimetre.
  • Vykrajujte hviezdičky rôznych veľkostí a pokladajte ich na plech.
  • Pečte pri teplote 170 stupňov asi 15 minút.
  • Skladujte na suchom a chladnom mieste.
zdravé špaldové sušienky
https://www.theclevercarrot.com

Vianočné perníčky zo špaldovej múky

Kto by nemiloval vianočné perníčky, preto si ich pripravte v zdravšej forme, kedy hlavnou ingredienciou je špaldová múka.

Budete potrebovať:

  • 380 g celozrnnej špaldovej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžičku sódy
  • 60 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica mletého korenia – klinček, škorica, badián, muškátový oriešok
  • 1 lyžica holandského kakaa
  • 50 ml mlieka

Postup prípravy:

  • Múku, cukor, sódu a kakao preosejte.
  • Pridajte mleté korenie a sypkú zmes poriadne premiešajte.
  • Pridajte ostatné ingrediencie a vytvorte tuhé cesto, ktoré zabaľte do vrecka alebo potravinovej fólie a nechajte ho aspoň 3 hodiny odpočinúť v chladničke.
  • Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
  • Z odležaného cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 3-5 milimetrov a vykrajujte požadované tvary pomocou vykrajovačiek.
  • Tvary pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte asi 8 minút pri teplote 180 stupňov.
  • Po vychladnutí môžete perníčky ozdobiť podľa chuti.
  • Skladujte v tmavom a chladnom prostredí.
zdobené perníčky zo špaldovej múky
Zdroj foto: https://countrycupboardcookies.com

Dia hrozienkové hviezdičky

Hľadáte nejaké naozaj zdravé vianočné pečivo?

To sa vám určite budú páčiť hviezdičky z hrozienok, ktoré sa radia do kategórie Dia vianočných cukroviniek.

Budete potrebovať:

  • 50 g špaldovej múky
  • 160 g hrozienok
  • 140 g vlašských orechov
  • 100 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 1 bielok
  • hrsť mandlí

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte hrozienka, ktoré je potrebné spariť, aby dostali potrebnú mäkkosť a potom ich pomeľte.
  • Medzitým si predhrejte rúru na 180 ℃.
  • Múku preosejte a orechy najemno pomeľte.
  • Pripravené hrozienka zmiešajte s preosiatou múkou, orechmi, medom, citrónovou šťavou a vypracujte tuhé cesto, ktoré vložte na pol hodiny do chladničky.
  • Cesto rozdeľte na niekoľko častí – bude sa vám s ním lepšie pracovať.
  • Z každej časti vyvaľkajte plát hrubý asi 3-5 milimetrov.
  • Vykrajujte hviezdičky – môžete použiť aj iné tvary, napríklad srdiečka alebo kométky.
  • Vykrojené kúsky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Potrite ich bielkom a posypte troškou posekaných mandlí.
  • Pečte pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.
  • Skladujte na suchom a tmavom mieste.
dia hrozienkové perníčky
Zdroj foto: https://www.kingarthurflour.com

Ako sa vám páčia vianočné recepty zo špaldovej múky? Našli ste si svoje obľúbené?
Alebo dáte prednosť tým starým overeným, ako sú napríklad recepty na žĺtkové vianočné pečivo?

Prečo je špaldová múka tak obľúbená?

Každé obilné zrno – ako pšeničné, tak špaldové – obsahuje tri základné zložky, avšak práve múka pšeničná je týchto zložiek zbavená, aby sa lepšie spracovávala.

Špaldová múka obsahuje všetky zložky, avšak spracovanie je oveľa zložitejšie – to sa často prejavuje na cene múky.

Vďaka tomu, že je pšeničná múka zbavená niekoľkých častí zrna, postráda vlákninu a viac sa lepí na steny čriev.

Oproti tomu múka špaldová má zachované všetky zložky zrna a tak je dobrým zdrojom:

  • vlákniny,
  • bielkovín,
  • vitamínov a
  • minerálov.
Špaldová múka vs. biela múka porovnanie. obsahu vitamínov.
Zdroj: ekozivot.cz

Špaldové zrno je tiež lepšie rozpustné vo vode ako pšenica, čo telu uľahčuje lepšie strávenie špaldy.

Vzhľadom na vysoký obsah minerálov a vitamínov môže pomáhať regulovať metabolizmus, zvýšiť krvný obeh, zlepšiť imunitný systém, znížiť hladinu cukru v krvi a znížiť zlú hladinu cholesterolu.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu