7 úžasných receptov na bezlepkové vianočné cukrovinky z ryžovej múky, ktoré už budete chcieť piecť stále

Vyskúšajte tento rok namiesto vanilkových rožkov alebo včelích úľov zdravšie recepty na vianočné cukrovinky z ryžovej múky.

Pokiaľ použijete namiesto bežnej múky múku z ryže, získate nielen stráviteľnejšie, ale aj bezlepkové varianty vianočných cukroviniek.

A možno máte vo svojom okolí niekoho, kto zle trávi lepok, a preto ocení, že na vašom vianočnom stole nájde cukrovinky, ktorým sa nebude musieť vyhýbať.  

Vyberte si niektorý zo siedmich neodolateľných ryžových receptov, ktoré sme si pre vás pripravili.

Linecké pečivo z ryžovej múky

Ingrediencie:  

  1. 250 g ryžovej múky
  2. 80 g cukru
  3. 120 g zmäknutého masla
  4. polovica citróna
  5. 1 vajce

Postup:

  1. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte zmäknuté maslo, citrónovú kôru, ryžovú múku a hnetením vypracujte kompaktné cesto.
  2. Zabaľte ho do mikroténového vrecka a uložte najmenej na hodinu do chladničky.
  3. Pracovnú dosku poprášte trochou ryžovej múky a rozvaľkajte cesto na hrúbku zhruba 0,5 cm.
  4. Formičkami vykrajujte kolieska alebo iné tvary, ktoré naukladáte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 10 minút pri 180 °C, kým nezozlátnu.
  5. Vychladnuté pečivo pomažte obľúbenou marmeládou, spojte vždy dve kolieska na seba a pocukrujte. Podľa chuti môžete do cesta pridať napríklad aj škoricu alebo vanilkový extrakt.
cookist.com

Vianočné bezlepkové matcha sušienky z ryžovej múky

Už ste skúšali piecť sušienky s príchuťou matcha? Dodá im typicky jemnú chuť a vôňu a navyše ich zafarbí štýlovo na zelenou. Vaše cukrovinky preto budú vyzerať zaujímavo aj bez časovo náročného zdobenia.

Cesto na matcha cukrovinky je veľmi jednoduché a skladá sa zo samých zdravých ingrediencií: celozrnnej ryžovej múky, javorového sirupu, kokosového oleja, vajcia a samozrejme matcha.

Ingrediencie:

  1. 280 g hnedej ryžovej múky
  2. 80 g javorového sirupu
  3. 100 g kokosového oleja
  4. 4 čajové lyžičky prášku matcha
  5. 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  6. štipka soli
  7. 1 vajce

Postup:

  1. Zmiešajte v mise ryžovú múku s matchou, práškom do pečiva a soľou.
  2. Pridajte javorový sirup, kokosový olej, vajcia a vymiešajte hladké cesto.
  3. Na pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkajte na zhruba 0,5 cm tenkú placku a vykrajujte formičkami požadované tvary.
  4. Cesto naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre 10 minút pri teplote 180 °C.
  5. Hotové sušienky môžete posypať matcha práškom alebo potrieť matcha čokoládou.
foodlovin.de

Čokoládové ryžové hviezdičky s para orechmi

Ingrediencie:

Na sušienky:

  1. 90 g celozrnnej ryžovej múky
  2. 90 g javorového sirupu
  3. 60 ml vody
  4. 50 g kakaa
  5. 50 g para orechov
  6. 30 g mletých mandlí
  7. Čajová lyžička psyllia
  8. Čajová lyžička jedlej sódy
  9. Pol čajovej lyžičky škorice alebo prášku do perníka
  10. Štipka mletej vanilky

Na náplň :

  1. 50 g mliečnej čokolády
  2. 40 g para orechov
  3. Štipka mletej vanilky

Postup:

  1. Zmiešajte celozrnnú ryžovú múku, kakao, mleté para orechy, mleté mandle, psyllium, jedlú sódu, perníkové korenie a vanilku.
  2. Do zmesi pridajte javorový sirup a vodu a vymiešajte cesto.
  3. Rúru predhrejte na 160 °C.
  4. Cesto vyvaľkajte a formičkami z neho vykrajujte hviezdičky.
  5. Hviezdičky položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15 minút.
  6. Nechajte vychladnúť.
  7. Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, zmiešajte s vanilkou a pomeľte zvyšné para orechy na náplň.
  8. Hviezdičky pokropte čokoládou alebo zmiešajte rozpustenú čokoládu s pomletými orechmi a touto zmesou hviezdičky ozdobte.
weglaserrei.de

Zaujímajú vás aj recepty na vianočné cukrovinky bez pečenia? Už nehľadajte a inšpirujte sa tými najlepšími na našich stránkach receptami na raw nepečené cukrovinky.

Magdalienky z ryžovej celozrnnej múky s čokoládou

Ingrediencie:

  1. 250 g celozrnnej ryžovej múky
  2. 1 a ½ lyžice kakaa
  3. 3 vajcia
  4. ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  5. 100 g rozpusteného masla
  6. 100 g čokolády na varenie
  7. ½ balenia vanilkového cukru
  8. 3 lyžice trstinového cukru

Postup:

  1. Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov s cukrom ušľahajte tuhý sneh.
  2. Opatrne pridajte žĺtky, múku a rozpustené vychladnuté maslo.
  3. Prepracujte cesto, ktoré vtlačíte do formičiek.
  4. Pečte 15 minút pri teplote 190 °C.
  5. Vychladnuté Magdalénky namáčajte do čokolády.
schuesselglueck.de

Kolieska z ryžovej múky bez cukru, zlepované kešu maslom

Ak sa vianočným cukrovinkám vyhýbate zo strachu z množstva kalórií, skúste recept na tieto vynikajúce ryžové sušienky z celozrnnej hnedej múky bez lepku aj bez cukru.

Ingrediencie:

  1. 150 g hnedej ryžovej múky
  2. 50 g erytritolu
  3. 1 vajce
  4. 50 g kešu masla
  5. Polievková lyžica vody
  6. Čajová lyžička jedlej sódy
  7. Citrónová kôra z polovice citróna

Postup:

  1. Utrite vajcia s erytritolom a citrónovou kôrou do hustej peny.
  2. Zmiešajte múku z ryže s jedlou sódou a rozotreným vajcom, pridajte vodu a vymiešajte hladké cesto.
  3. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujte z neho kolieska alebo iné ľubovoľné tvary.
  4. Pečte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie 13-14 minút pri teplote 180 °C.
  5. Po vychladnutí zlepujte kolieska k sebe kešu maslom.
nu3.de

Banánový chlebíček z celozrnnej ryžovej múky

Nadýchaný, mäkký, plný banánovej a kokosovej chuti je tento bezlepkový chlebíček z hnedej ryžovej múky, ktorý si nemôžete nezamilovať.

Ingrediencie:

  1. 450 g hnedej ryžovej múky
  2. 70 g zmäknutého masla
  3. 140 g cukru
  4. dve vajcia
  5. tri lyžice cmaru
  6. čajová lyžička prášku do pečiva
  7. pol čajovej lyžičky jedlej sódy
  8. štipka soli
  9. lyžička citrónovej šťavy
  10. roztlačený zrelý banán
  11. 200 g opečeného kokosu

Postup:

  1. V mise zmiešajte maslo, cukor, vajcia, citrónovú šťavu a cmar.
  2. Bokom zmiešajte aj ryžovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  3. Zmes múky spojte s maslovou zmesou, pridajte roztlačený banán a opražený kokos a vypracujte cesto.
  4. Vložte do formy na biskupský chlebíček a pečte asi 50 minút pri teplote 190 °C.
lacademia.com

Tradičné škótske vianočné sušienky z bielej ryžovej múky

Shortbread je veľmi obľúbené škótske vianočné jedlo, ktoré by nemalo chýbať ani na vašom stole. Sušienky sú veľmi dobré a veľmi jednoduché a okrem múky z ryže obsahujú aj klasickú múku pšeničnú.

Ingrediencie:

  1. 300 g masla
  2. 140 g krupicového cukru
  3. 300 g hladkej múky
  4. 140 g ryžovej múky
  5. štipka soli

Postup:

  1. Utrite maslo s cukrom, pridajte obe múky aj soľ a všetko dôkladne zapracujte.
  2. Zmes rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na minimálne 30 minút do chladničky.
  3. Rúru rozohrejte na 160 °C, vyberte plech z chladničky, povrch cesta prepichajte vidličkou a pocukrujte 4 lyžicami cukru.
  4. Pečte 20 minút, po vychladnutí krájajte na malé plátky.
lacademia.com

Vyrobte si múku z ryže doma sami

Bezlepkovú ryžovú múku si môžete bez problémov vyrobiť doma sami. Požadovaný druh ryže namočíte cez noc do vody, ráno vodu zlejete a ryžu necháte schnúť.

Keď je už skoro suchá, v mixéri alebo po častiach v kávovom mlynčeku ju pomeliete na jemný prášok a ten necháte následne dosušiť a preosejete. A to je všetko.

Pokiaľ nepoužívate ryžovú múku zatiaľ príliš často, týmto spôsobom si môžete pripraviť presne to množstvo, ktoré požaduje vami zvolený recept.

lacademie.com

Ryžová múka je vhodná nielen na pečenie vianočných cukroviniek

Na trhu nájdete ryžovú múku obyčajnú bielu, celozrnnú hnedú alebo tiež lepivú – sladkú ryžovú múku. Všetky sú bezlepkové, ale majú rôzne využitia.

Ryžová múka biela a hnedá sa používajú predovšetkým na zahusťovanie, vyprážanie a výrobu ázijských rezancov. Múka z bielej ryže je hladká, zbavená otrúb, hnedá obsahuje otruby neporušené a má preto hustejšiu štruktúru. Je tiež trochu sladšia a má ľahko orechovú chuť.

Na pečenie múčnikov a lepkavých dezertov sa častejšie používa lepivá ryžová múka.

Múka z ryže je zdravšou alternatívou múky pšeničnej

Pokiaľ ale nechcete príliš experimentovať, môžete nahradiť bežnú múku tou ryžovou a získate nielen bezlepkové pečivo, ale aj dezerty, omáčky alebo knedle bohatšie na vlákninu a bielkoviny. A potešíte tak nielen celiakov, ale všetkých, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu bez zbytočných kalórií.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu