Vyskúšajte tento rok namiesto vanilkových rožkov alebo včelích úľov zdravšie recepty na vianočné cukrovinky z ryžovej múky.
Pokiaľ použijete namiesto bežnej múky múku z ryže, získate nielen stráviteľnejšie, ale aj bezlepkové varianty vianočných cukroviniek.
A možno máte vo svojom okolí niekoho, kto zle trávi lepok, a preto ocení, že na vašom vianočnom stole nájde cukrovinky, ktorým sa nebude musieť vyhýbať.
Vyberte si niektorý zo siedmich neodolateľných ryžových receptov, ktoré sme si pre vás pripravili.
Linecké pečivo z ryžovej múky
Ingrediencie:
- 250 g ryžovej múky
- 80 g cukru
- 120 g zmäknutého masla
- polovica citróna
- 1 vajce
Postup:
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte zmäknuté maslo, citrónovú kôru, ryžovú múku a hnetením vypracujte kompaktné cesto.
- Zabaľte ho do mikroténového vrecka a uložte najmenej na hodinu do chladničky.
- Pracovnú dosku poprášte trochou ryžovej múky a rozvaľkajte cesto na hrúbku zhruba 0,5 cm.
- Formičkami vykrajujte kolieska alebo iné tvary, ktoré naukladáte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 10 minút pri 180 °C, kým nezozlátnu.
- Vychladnuté pečivo pomažte obľúbenou marmeládou, spojte vždy dve kolieska na seba a pocukrujte. Podľa chuti môžete do cesta pridať napríklad aj škoricu alebo vanilkový extrakt.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/linecke-z-ryzove-mouky.webp)
Vianočné bezlepkové matcha sušienky z ryžovej múky
Už ste skúšali piecť sušienky s príchuťou matcha? Dodá im typicky jemnú chuť a vôňu a navyše ich zafarbí štýlovo na zelenou. Vaše cukrovinky preto budú vyzerať zaujímavo aj bez časovo náročného zdobenia.
Cesto na matcha cukrovinky je veľmi jednoduché a skladá sa zo samých zdravých ingrediencií: celozrnnej ryžovej múky, javorového sirupu, kokosového oleja, vajcia a samozrejme matcha.
Ingrediencie:
- 280 g hnedej ryžovej múky
- 80 g javorového sirupu
- 100 g kokosového oleja
- 4 čajové lyžičky prášku matcha
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 vajce
Postup:
- Zmiešajte v mise ryžovú múku s matchou, práškom do pečiva a soľou.
- Pridajte javorový sirup, kokosový olej, vajcia a vymiešajte hladké cesto.
- Na pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkajte na zhruba 0,5 cm tenkú placku a vykrajujte formičkami požadované tvary.
- Cesto naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre 10 minút pri teplote 180 °C.
- Hotové sušienky môžete posypať matcha práškom alebo potrieť matcha čokoládou.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/matcha-susenky-z-ryzove-mouky.webp)
Čokoládové ryžové hviezdičky s para orechmi
Ingrediencie:
Na sušienky:
- 90 g celozrnnej ryžovej múky
- 90 g javorového sirupu
- 60 ml vody
- 50 g kakaa
- 50 g para orechov
- 30 g mletých mandlí
- Čajová lyžička psyllia
- Čajová lyžička jedlej sódy
- Pol čajovej lyžičky škorice alebo prášku do perníka
- Štipka mletej vanilky
Na náplň :
- 50 g mliečnej čokolády
- 40 g para orechov
- Štipka mletej vanilky
Postup:
- Zmiešajte celozrnnú ryžovú múku, kakao, mleté para orechy, mleté mandle, psyllium, jedlú sódu, perníkové korenie a vanilku.
- Do zmesi pridajte javorový sirup a vodu a vymiešajte cesto.
- Rúru predhrejte na 160 °C.
- Cesto vyvaľkajte a formičkami z neho vykrajujte hviezdičky.
- Hviezdičky položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, zmiešajte s vanilkou a pomeľte zvyšné para orechy na náplň.
- Hviezdičky pokropte čokoládou alebo zmiešajte rozpustenú čokoládu s pomletými orechmi a touto zmesou hviezdičky ozdobte.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/cokoladove-hvezdicky-z-ryzove-mouky.jpg)
Zaujímajú vás aj recepty na vianočné cukrovinky bez pečenia? Už nehľadajte a inšpirujte sa tými najlepšími na našich stránkach receptami na raw nepečené cukrovinky.
Zobraziť viac receptov
Magdalienky z ryžovej celozrnnej múky s čokoládou
Ingrediencie:
- 250 g celozrnnej ryžovej múky
- 1 a ½ lyžice kakaa
- 3 vajcia
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 g rozpusteného masla
- 100 g čokolády na varenie
- ½ balenia vanilkového cukru
- 3 lyžice trstinového cukru
Postup:
- Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov s cukrom ušľahajte tuhý sneh.
- Opatrne pridajte žĺtky, múku a rozpustené vychladnuté maslo.
- Prepracujte cesto, ktoré vtlačíte do formičiek.
- Pečte 15 minút pri teplote 190 °C.
- Vychladnuté Magdalénky namáčajte do čokolády.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/zdrava-cokolada-bez-lepku.webp)
Kolieska z ryžovej múky bez cukru, zlepované kešu maslom
Ak sa vianočným cukrovinkám vyhýbate zo strachu z množstva kalórií, skúste recept na tieto vynikajúce ryžové sušienky z celozrnnej hnedej múky bez lepku aj bez cukru.
Ingrediencie:
- 150 g hnedej ryžovej múky
- 50 g erytritolu
- 1 vajce
- 50 g kešu masla
- Polievková lyžica vody
- Čajová lyžička jedlej sódy
- Citrónová kôra z polovice citróna
Postup:
- Utrite vajcia s erytritolom a citrónovou kôrou do hustej peny.
- Zmiešajte múku z ryže s jedlou sódou a rozotreným vajcom, pridajte vodu a vymiešajte hladké cesto.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujte z neho kolieska alebo iné ľubovoľné tvary.
- Pečte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie 13-14 minút pri teplote 180 °C.
- Po vychladnutí zlepujte kolieska k sebe kešu maslom.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/kesu-kolecka-z-ryzove-mouky.webp)
Banánový chlebíček z celozrnnej ryžovej múky
Nadýchaný, mäkký, plný banánovej a kokosovej chuti je tento bezlepkový chlebíček z hnedej ryžovej múky, ktorý si nemôžete nezamilovať.
Ingrediencie:
- 450 g hnedej ryžovej múky
- 70 g zmäknutého masla
- 140 g cukru
- dve vajcia
- tri lyžice cmaru
- čajová lyžička prášku do pečiva
- pol čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- lyžička citrónovej šťavy
- roztlačený zrelý banán
- 200 g opečeného kokosu
Postup:
- V mise zmiešajte maslo, cukor, vajcia, citrónovú šťavu a cmar.
- Bokom zmiešajte aj ryžovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Zmes múky spojte s maslovou zmesou, pridajte roztlačený banán a opražený kokos a vypracujte cesto.
- Vložte do formy na biskupský chlebíček a pečte asi 50 minút pri teplote 190 °C.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/bananovy-chlebicek-z-ryzove-mouky.webp)
Tradičné škótske vianočné sušienky z bielej ryžovej múky
Shortbread je veľmi obľúbené škótske vianočné jedlo, ktoré by nemalo chýbať ani na vašom stole. Sušienky sú veľmi dobré a veľmi jednoduché a okrem múky z ryže obsahujú aj klasickú múku pšeničnú.
Ingrediencie:
- 300 g masla
- 140 g krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 140 g ryžovej múky
- štipka soli
Postup:
- Utrite maslo s cukrom, pridajte obe múky aj soľ a všetko dôkladne zapracujte.
- Zmes rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na minimálne 30 minút do chladničky.
- Rúru rozohrejte na 160 °C, vyberte plech z chladničky, povrch cesta prepichajte vidličkou a pocukrujte 4 lyžicami cukru.
- Pečte 20 minút, po vychladnutí krájajte na malé plátky.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/skotske-susenky-z-ryzove-mouky.webp)
Vyrobte si múku z ryže doma sami
Bezlepkovú ryžovú múku si môžete bez problémov vyrobiť doma sami. Požadovaný druh ryže namočíte cez noc do vody, ráno vodu zlejete a ryžu necháte schnúť.
Keď je už skoro suchá, v mixéri alebo po častiach v kávovom mlynčeku ju pomeliete na jemný prášok a ten necháte následne dosušiť a preosejete. A to je všetko.
Pokiaľ nepoužívate ryžovú múku zatiaľ príliš často, týmto spôsobom si môžete pripraviť presne to množstvo, ktoré požaduje vami zvolený recept.
![](https://www.vianocedarceky.sk/wp-content/uploads/2023/11/ryzova-mouka.webp)
Ryžová múka je vhodná nielen na pečenie vianočných cukroviniek
Na trhu nájdete ryžovú múku obyčajnú bielu, celozrnnú hnedú alebo tiež lepivú – sladkú ryžovú múku. Všetky sú bezlepkové, ale majú rôzne využitia.
Ryžová múka biela a hnedá sa používajú predovšetkým na zahusťovanie, vyprážanie a výrobu ázijských rezancov. Múka z bielej ryže je hladká, zbavená otrúb, hnedá obsahuje otruby neporušené a má preto hustejšiu štruktúru. Je tiež trochu sladšia a má ľahko orechovú chuť.
Na pečenie múčnikov a lepkavých dezertov sa častejšie používa lepivá ryžová múka.
Múka z ryže je zdravšou alternatívou múky pšeničnej
Pokiaľ ale nechcete príliš experimentovať, môžete nahradiť bežnú múku tou ryžovou a získate nielen bezlepkové pečivo, ale aj dezerty, omáčky alebo knedle bohatšie na vlákninu a bielkoviny. A potešíte tak nielen celiakov, ale všetkých, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu bez zbytočných kalórií.