Prevoňajte si vianočné sviatky týmito receptami na mandľové rožky.
Pochutnajú si na nich úplne všetci, pretože sú bez lepku!
A ako toto pečivo skladovať, aby vám vydržalo čerstvé čo najdlhšie?
To vám prezradíme na konci článku.
Mandľové rožteky s vanilkou
Pre tradičné vanilkové rožteky sa pozrite na náš web a načerpajte inšpiráciu!
Čo budeme potrebovať
- 210 g zmäknutého masla
- 200 g hladkej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 140 g nasekaných mandlí
- 180 g práškového cukru (na posypanie)
- vrecúško vanilkového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte maslo a cukor.
- Pridajte múku a mandle a vypracujte cesto.
- Cesto zabaľte do plastovej fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
- Z cesta tvarujte rožky.
- Pečte v rúre na 180 stupňov po dobu 8-10 minút.
- Nechajte zľahka vychladnúť a potom ich dajte do misky s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom a obaľte.
Vanilkové rožteky z mandľovej múky
Bezlepkové mandľové rožky sú tradičnými rakúskymi sviatočnými cukrovinkami. Sú jemné, s textúrou, ktorá sa rozpadá v ústach.
Čo budeme potrebovať
- 200 g mandľovej múky (alebo inej bezlepkovej múky)
- lyžička xantánovej gumy
- 80 g práškového cukru
- 80 g jemne mletých mandlí
- ½ lyžičky soli
- 10 g vanilkového cukru
- 135 g masla (izbové teploty)
- 2 veľké žĺtky
- 1-2 lyžice mlieka
- 120 g práškového cukru (na obalenie)
- 10 g vanilkového cukru (na obalenie)
Postup
- V mise zmiešajte bezlepkovú múku, práškový cukor, mandle, vanilkový cukor a soľ.
- Pridajte maslo nakrájané na malé kocky a miešajte kým sa nezačne drobiť.
- Pridajte vaječné žĺtky.
- Pridajte 1-2 lyžice mlieka.
- Cesto preložte na čistú, ľahko pomúčenú kuchynskú linku a rukami ho prehneťte, kým nebude hladké.
- Akonáhle je cesto hladké, zabaľte ho a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny až 5 dní.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a vyložte plechy papierom na pečenie.
- Do misky preosejte práškový cukor a vanilkový cukor.
- Z cesta vytvarujte rožky.
- Pečte na 180 stupňov, po dobu asi 9 -10 minút.
- Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich na plechu 2 minúty vychladnúť.
- Rožte dajte do misy s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom a rovnomerne ich obaľte.
Zlaďte svoju domácnosť do posledného detailu! K tomu vám pomôžu krásne vianočné závesy , ktoré nájdete v našej recenzii!
Zobraziť viac receptov
Mandľové pečivo s kokosom a čokoládou
Pokiaľ máte radi mandle v čokoláde, máte sa na čo tešiť. A čo tak parížske rožky s polevou ? Pripravte si ich podľa našich receptov.
Čo budeme potrebovať
- 280 g masla (zmäkčeného)
- 80 g cukru
- 360 g jemne nasekaných mandlí
- 1-1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 300 g hladkej múky
- 60 g kakaa
- štipka soli
- 150 g čokolády (rozpustené)
- 1 až 2 lyžice práškového cukru
- sladený strúhaný kokos
Postup
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor.
- Zašľahajte mandle a vanilku.
- V inej mise prešľahajte múku, kakao a soľ, postupne zašľahajte do zmesi masla a cukru.
- Nechajte v chladničke zakryté odpočinúť aspoň 2 hodiny.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vytvarujte rožky, ktoré umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 10–12 minút.
- Polovicu mandľových rožkov namáčajte v rozpustenej čokoláde a posypte kokosom.
- Nenamočené konce poprášte cukrom.
Ako najlepšie skladovať vianočné rožky?
Rožky skladujte na chladnom a suchom mieste, ako je napríklad skriňa alebo špajza. Teplota by mala byť ideálne medzi 15-20 °C.
Umiestnite ich do vzduchotesných obalov, ako sú uzatvárateľné plastové nádoby.
Ak máte pečivo rôznych druhov, skladujte ich oddelene, aby sa predišlo prenosu vôní a chutí medzi jednotlivými druhmi.
Pokiaľ sa vám rožky nezmestia do jednej vrstvy, dajte medzi ne alobal alebo papier na pečenie. Tým sa zabráni prilepeniu.